20.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Preporuke za čitanje iz Knjižare So
Knjizara So, maj 2024.

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, psihologije, kaligrafije, knjiga za mlade i knjiga za djecu.

Paradajs je roman Fernande Melčor. Unutar luksuznog stambenog kompleksa Paradajs, dvojica tinejdžera se krišom sastaju  i provode vrijeme dijeleći mračne fantazije i kujući planove koji bi ih mogli dovesti do ostvarenja snova. Franko Andrade, jedan od stanovnika u Paradajsu, sa druge strane, mašta o tome kako napusti iscrpljujući posao i dom, u kojem živi sa majkom i rođakom. Ono šta je zajedničko ovim likovima je da su uvjereni kako im je uskaćeno ono što u životu zaslužuju. Suočeni sa tom spoznajuom, oni kuju plan koji počinje kako bezumna šala, ali koji prelazi u mračnu opsesiju koja izmiče kontroli. Izdavač je Imprimatur.

Bronja stanuje u Vojkovoj, ulici u kojoj uvijek sija sunce. Njena kuća miriše na mlijeko i buhtle. Porodici Žakelj često dolaze gosti, a kad svi sjednu za trpezarijski sto, baka Dada kaže da imaju zasijedanje kućnog savjeta. U kuhinji se razvlači tijesto za štrudlu, zavija se savijača, lupaju se šnicle, tijesto za rezance, tamo se i pegla. Ukućani i komšije kafenišu po cio dan i ispijaju šljivovicu. U 19.30 porodica se okuplja da gleda Dnevnik. Bronja voli da gleda druga Tita. Jedva čeka da poraste pa da učestvuje na radnim akcijama gdje se pjevaju pesme i dobija za užinu zemička i kobasica. Pa ipak, ništa u budućnosti nije kako je mala Bronja zamišljala. Belo se pere na devedeset je priča o odrastanju satkana od dobro poznatih, u kamen uklesanih pravila života u Jugoslaviji. Autorka Bronja Žakelj je dobitnica slovenačke nagrade Kresnik. Izdavač je Laguna.

Roman Krv i suze u srednjoj školi napisala je Keri Aker, avangardna američka autorka, ikona panka i feminizma, rođena u Njujorku. Književno djelo Keri Aker obojeno je traumama iz djetinjstva, seksualnošću i pobunom protiv svijeta u kome je živjela. Najpoznatiji roman napisala je 1978, ali je uspjela da ga objavi tek 1984. u Engleskoj. U Njemačkoj je knjiga bila zabranjena. Izdavač je Lom.

Knjiga Veština razgovora je tu da nam omogući konverzaciju s kim god poželimo, podigne samopouzdanje, pomogne da prevaziđetemo barijere na koje nailazimo i da ostavimo dobar utisak u društvu. Naoružava nas strategijama, vještinama i tehnikama potrebnim da biste se izborili s većinom situacija. Uči nas kako da započnemo razgovor, kako da se postavimo u određenim situacijama, kako da navedemo ljude da se osjećaju dobro, kako da uspostavimo dobre međuljudske odnose. Izdavač je Sezam book.

Kaligrafija autorke En Bauen predstavlja jedinstveni komplet za kaligrafiju koji nam pomaže da savladamo tehnike lijepog pisanja i od početnika postanemo pravi majstor. Upoznaće nas s najpoznatijim tehnikama pisanja. Komplet sadrži dvije posebne knjige s uputstvom za korišćenje i komplet osnovnog pribora. U prvoj knjizi nalazimo oblike slova i metode pisanja s klasičnim alfabetom, kompozicije, način biranja i miješanja pravih boja kao i ukrašavanja i pozlaćivanja. Druga je knjiga prava riznica nepresušnih ideja. Kako ukrasiti poklon, uokvirenu sliku, napisati logotip, jelovnik ili tekst na pozivnici – sve je tu. Izdavač Kaligrafije je Mladinska knjiga.

Ko zna šta će od mene biti Ivane Lukić je roman o tinejdžerima kakav još nismo pročitali! Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne snalazi se najbolje sa vršnjacima. Voli da igra igrice, piše i priča sa djedom. Voleo bi da ima najboljeg druga, djevojku, da ga roditelji ne smaraju i da zna šta će od njega biti. Kroz kratke dnevne zapise o životu glavnog junaka autorka na duhovit način čitaocima približava život i probleme današnjih mladih. Izuzetna i originalna knjiga o usamljenosti, sazrijevanju i drugarstvu. Izdavač je Laguna.

Treasure Island knjiga je za mlađe čitaoce iz popularne edicije Read in English, nastala prema čuvenoj priči Roberta Luisa Stivensona. Tekst su adaptirali i preuredili nastavnici u želji da se čitanje najvećih svjetskih klasika učini lakšim. Sjajne ilustracije omogućavaju momentalno razumijevanje a u knjizi se nalazi i englesko-srpski rječnik koji olakšava čitanje i pamćenje osnovnih riječi. Mlađi čitaoci će se sa zadovoljstvom ukrcati na brod Hispanjola zajedno sa Džimom Hokinsom i krenuti u potragu za blagom. Izdavač je Laguna.

Najčitanije