31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, psihologije, geopolitike i knjiga za djecu.

Tajna ispod mrtve mačke ili priča o nestalim romanima Iva Andrića, je neobično ostvarenje Predraga Savića, koje je, po priznanju autora, nastajalo punih 10 godina. Savić je iz više hiljada izvora prikupio podatke o životu Iva Andrića, njegovih prijatelja i savremenika. Pripovijest otkriva nepoznate detalje o našem nobelovcu ali i ličnostima poput grofova Iva i Luja Vojnovića, Mata Gracića, Svetozara Ćorovića, Antuna Farčića, Marka Ristića, Isidore Sekulić, Branka Lazarevića i mnogih drugih.Elemente psihološkog trilera punog iznenađewa Savić unosi u onaj dio romana kada se traga za dva izgubljena djela o Srbima rimokatolicima. Izdavači su Narodna prosveta i Filip Višnjić.

Poslednji Tjudor je roman Filipe Gregoru, o jednoj kraljevskoj porodici, dvije jalove kraljice, tri nasljednika prestola i o svim ulozima koji su u igri. Džejn Grej je devet dana bila kraljica Engleske. Njen otac i njegovi saveznici krunisali su je umjesto polusestre umrlog kralja Meri Tjudor, koja je brzo okupila vojsku, preuzela presto i zatvorila Džejn u londonski Tauer. Kad je Džejn odbila da izda protestantsku vjeru, osigurala je sopstvenu smrt i očevu pohlepu pretočila u svoje tragično mučeništvo. Šta će se dogoditi kada se poslednji Tjudor usprotivi nemilosrdnoj i osvetoljubivoj kraljici Elizabeti? Izdavač je Laguna.

Radnja romana Čovek koji nije pročitao Hazarski rečnik Filipa Inđića počinje dada se 46-godišnji novinar, pisac i direktor male izdavačke kuće prvi put sretne sa svijetom interneta. Suočen sa radikalnom promjenom životne rutine i ličnim moralnim dilemama, on postaje junak jednog potpuno novog doba. Razvijajući teme kakvih do sada nije bilo u srpskoj književnosti, radnja ovog duhovitog i inteligentno napisanog romana predstavlja priču o uticaju tehnologije na pojedinca i društvo, kao i nostalgični izlet u društvenu stvarnost s početka 21. vijeka. Izdavač je Otvorena knjiga.

Kratki i čudesni život Oskara Vaoa Džuna Dijaza roman je o tinejdžeru iz Nju Džersija dominikanskog porijekla, uronjenom u svijet knjiga i stripova. On sanja da postane novi Tolkin i, iznad svega, da pronađe pravu ljubav. Međutim, vjeruje da njegovu porodicu generacijama prati kletva odgovorna za progone njegovih predaka pod diktatorskim režimom, ali i za sve njihove zlosrećne ljubavi. Usamljen i neuspješan na ljubavnom planu, Oskar odlučuje da će on biti njena posljednja žrtva. Prateći buran život glavnog junaka, njegove odbjegle sestre i nepokorne majke Dijaz slika nekoliko decenija burne dominikanske istorije. Izdavač je Booka.

Knjiga naizgled šaljive sadržine Marfijev zakon kroz nizove primjera i druge podkazone dokazuje zašto će nešto što može poći naopako – poći naopako! Artur Bloh, autor ove knjige, karijeru je počeo kao perač automobila i bas gitarista, a doživio je da ga citiraju najznačajniji svjetski časopisi i publikacije. Izdavač je Prozaik.

U svojoj novoj knjizi Kad mrtve duše marširaju Emir Kusturica piše o mangupima iz Davosa, opasnostima četvrte industrijske revolucije po Srbiju, ratu u Ukrajini, transhumanizmu neprestano se pitajući ko to slobodnom i uspravnom čovjeku radi o glavi i kako pohlepa svjetskih moćnika ruši sve pred sobom dok ne sretne dostojnog protivnika. U svijetu koji kreiraju nekoliko kraljevskih porodica, te Rotšildi, Rokfeleri, i šačica novobogataša dirigentsku palicu drži Klaus Švab sa svojom ekipom iz Davosa. Ali, gotovo proročki, Kusturica podvlači: „Mrak je najgušći pred svitanje“. Izdavač je Catena Mundi.

Da li su dinosaurusi zaista postojali? Pa naravno! Gazili su po istom tlu kao i mi, kupali se u istim vodama… ali nijedno ljudsko biće nije imalo priliku da ih uživo vidi! U zanimljivoj knjizi Život dinosaura – Upoznajte neverovatna stvorenja otkrićete kada su živjeli, koje zemlje su naseljavali, šta su jeli, zbog čega su izumrli, čime se bave paleontolozi… i još mnogo toga! Izdavač je Vulkan.

Najčitanije