17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Preporuke za čitanje iz Knjižare So
Knjižara SO

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godina uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, tehnologije, teologije i knjiga za djecu.

Maroko 1968, porodica Belhadž pripada novoj buržoaziji koja napreduje i vjeruje u bolje sutra. Amin uspješno vodi imanje i privlači mnoge žene, Matilda je cijenjena u zajednici, ali je privatno nesrećna, a njihova deca, Ajša i Salim, traže svoje ja u godinama nakon dekolonizacije. Suočeni s korupcijom i prikrivenim rasizmom, razapeti između kompromisa i mladalačkih ideala o slobodi i jednakosti, Ajša i Salim pokušavaju da shvate ko su i u kojoj i kakvoj zemlji mogu i žele da žive. U romanu Gledajte kako plešemo Lejla Slimani se oslanja na inspirativnu priču svoje porodice. Opisujući postkolonijalni Maroko koji pokušava da prihvati tekovine modernog društva. Izdavač je Booka.

Elen je na pragu 40-te i pred njom je budućnost u kojoj će joj se društveni život svesti na časove joge i fine književne klubove gdje se čitaju samo ozbiljne knjige i svi su nacvrcani posle jedne čaše vina. Njen život je i bez toga prilično haotičan. Deca se ponašaju kao divljaci, pas je uopšte ne sluša, skoro kao ni muž. Elen samo želi da bude kao sve one uzorne majke koje na kapiji škole dočekuju svoju anđeosku djecu s osmjehom na licu. I riješena je da će baš ova školska godina biti prekretnica u životu njene porodice. Stvarnost je, međutim, često sasvim suprotna od onoga što priželjkujemo. Urnebesno smiješan i surovo iskren u opisima svakodnevnih frustracija u životu svake žene, roman Zašto mama pije iz pera Džil Sims je literatura koja se ne ispušta iz ruku. Izdavač je Odiseja.

Kada pređe na novi posao kako bi pobjegla od seksualnog uznemiravanja, Šibata otkriva da se od nje očekuje da kuva kafu, mijenja tonere, prazni korpe za smeće i radi sve ono što se podrazumijeva samo zato što je jedina žena u kancelariji. U trenutku bijesa objavljuje da ne može više da sklanja prljave čaše pune opušaka jer je – trudna. Trudna Šibata nije primorana da radi prekovremeno. Trudna Šibata se odmara, gleda TV, ide na aerobik za buduće majke i vodi dnevnik trudnoće. Jedini problem je što… Šibata nije trudna. Uskoro ta spontana laž izmiče kontroli, a granica između prevare i njenog života polako počinje da se briše. Izdavač romana Dnevnik praznine je Booka.

Za doktora Benedikta Prinsa, psihologa iz londonskog Harli strita, buđenje Ane O, kako je i naslovljen roman Metjua Blejka, moglo bi biti prekretnica u karijeri. On je vrhunski stručnjak, poznaje sva tamna mjesta uma, tajne zarobljene u podsvijesti. Proučavajući Anine snove i sjećanja, vraćajući Anu O na mjesto jezivog događaja, doktor Prins će uhvatiti nit mnogo skrivenije, mračnije misterije. Samo Ana zna istinu o kobnoj noći, ali jedino Benedikt može da je otkrije. Da li je Ana odgovorna za ubistva? Jesu li oboje u opasnosti zbog onog što će saznati? Anino buđenje nije kraj, već samo početak priče. Osvežavajuće nov pristup žanru. Izdavač je Laguna.

Šta je tačno vještačka inteligencija? Hoće li nam algoritmi odlučivati o životu u budućnosti? Kako bi izgledalo kad bi postojale mašine pametnije od ljudi? I da li su te mašine stvarno pametne? Vještačka inteligencija nam već olakšava svakodnevni život. Ujedno je i veoma uzbudljiva, posebno ako se zapitamo šta nas tek očekuje? U svojoj knjizi za male i velike čitaoce Veštačka inteligencija nije bauk autor Bas Haring objašnjava šta je zaista vještačka inteligencija i motiviše čitaoce da razmisle o mogućnostima i opasnostima kompjutera koji svakog dana postaju sve sposobniji. Izdavač je Odiseja.

Bogato ilustrovana, dvojezična Blagodatna knjiga je koja predstavlja likovne prikaze Bogorodice u našim manastirima. Jedinstveno izdanje, luksuzno i atraktivno, u punom koloru. Format omogućava da se uživa u fotografijama koje prate tekstovi koje su napisali istoričarka umjetnosti dr Ivana Lemkul i vladika Maksim. Tekstovi su napisani stručno a s druge strane veoma su prijemčivi i razumljivi. Posebnu vrijednost knjizi daje i njena dvojezičnost: tekstove možemo da čitamo i na engleskom i na srpskom jeziku. Idealna je za poklon ali i neizostavna na polici svake kućne biblioteke. Izdavač je Laguna.

Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli je avanturistički roman koji obiluje interesantnim istorijskim, naučnim, ali i podacima opšteg znanja. Zanimljiva je ideja autorke Maje Cvetković Sotirov da savremenom dječaku o čudesnom Nikoli Tesli ispriča magijom vječite borbe dobra i zla u kojoj je i sam Tesla čudesni borac. Knjiga je puna zabavnih obrta, komičnih situacija, uz dozu opasnosti i neizvijesnosti. Izdavači su Luka Books i Institut za dečku književnost Beograd.

Najčitanije