19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Preporuke za čitanje iz Knjižare So
Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, psihologije i knjiga za djecu.

U romanu Sandro autor Elvedin Nezirović je na tragu svojih prethodnih knjiga koje se opsesivno bave novijom istorijom Mostara – onom iz ranih 90-ih godina prošlog vijeka.  Radnmja prati život Elvedinovog prijatelja iz djetinjstva. Kako počinje priča? Tako što Sandro u svome kasnom dječaštvu ostaje sam, bez zaštite porodice koja ne živi u gradu u kojem je upravo počeo rat. Priča je ovo o vremenu zla u kojem je život pojedinca sveden na lično ime i o tome što se događa komplikovanim identitetima u važnim istorijskim događajima. Izdavač je Laguna.

Idi pokušava da preživi. Brlja na dosadnom poslu u kancelariji, gde rade samo bjelci, spava s pogrešnim muškarcima, i ne ide joj jedino što joj je ikada značilo – slikanje. Počinje da se zabavlja s Erikom, sredovječnim bjelcem koji živi u predgrađu sa ženom saglasnom s otvorenim brakom i usvojenom crnom ćerkom. Idi upada naglavce u Erikov dom i porodični život. Autor Rejven Lejlani na intiman i bolno duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad, kako se nositi sa usamljenošću i rasizmom, istovremeno ispitujući seksualnost i traume, moć i privilegije. Roman Sjaj je pobrao hvalospjeve kritičara i dobitnik je prestižne nagrade Nacionalne književne kritike za debitantski roman. Izdavač je Booka.

Na žurci kojom je obiljeležen kraj ljetnjeg raspusta 15-godišnja Melinda pozvala je policiju, ali je pobjegla prije nego što su stigli, ne objasnivši nikome ništa. Tako je prva godina u srednjoj školi za nju počela užasno. Učenici je vroijeđaju i maltretiraju, a najbolja drugarica iz osnovne ne razgovara s njom niti želi da sasluša razloge njenog postupka koji je sve razbjesnio. Zato se Melinda povlači u sebe. Roman Progovori Lori Halse Anderson predstavlja višestruko nagrađivanu prevratničku knjiga koja je progovorila milionima čitalaca na više od 35 jezika. U ovom šokantnom romanu Anderson koristi oštre opservacije i živopisne slike da uvuče čitaoce u um izopštene tinejdžerke. Izdavač je Laguna.

Kako donijeti pravu odluku? Kako ostati ispravna i pravedna osoba? Treba li ići za osjećanjima ili razumom? Može li se vjerovati riječima druge osobe? Kako živjeti sa osećajem krivice zbog moguće greške u procjeni? Da li treba da nosimo težinu krivice? Sve su to pitanja koja u romanu Odluka Karin Tuil majstorski obrađuje u ovom kompleksnom i intrigantnom djelu o slobodi, predrasudama, savjesti i moralnim konfliktima u svakom od nas. Izdavač je Booka.

Priča o Kini Majkla Vuda predstavlja portret jedne civilizacije i njenog naroda. Istorija Kine objedinjena je u jedinstvenoj knjizi koja pruža uvid u prošlost ove svjetske supersile i ispituje njen današnji značaj. Majkl Vud započinje od najranijih dinastija, začetka kineske države i temelja kineske kulture iz Konfučijevog vremena. Autor istražuje susret sa Zapadom, opijumske ratove, sve ono što se događalo do sredine 20. vijeka da bi pružio jasan i cjelovit prikaz društvenih prilika u Kini nakon 1949. godine. Priča o Kini je nezaobilazno štivo o najintrigantnijoj i najmoćnijoj državi na današnjoj svjetskoj pozornici. Izdavač je Laguna.

Psihologija životinja knjiga je Žan Fransoa Marmiona. Ako bismo rekli da je čovjek jedinstven, da ga smijeh ili jezik čine superiorinim u odnosu na druga živa bića, potpuno bismo previdjeli svojstva nekih svojih prijatelja, životinja. Životinje definitivno nisu bića koja bi trebalo uzimati zdravo za gotovo. One su mnogo više nego što se čine na prvi pogled. U presjeku ljudske psihologije, psihologije životinja i etologije nalaze se svi alati koji su nam potrebni da razumijemo zašto nas životinje fasciniraju, na koje smo to načine slični i kako bi trebalo da se prema njima odnosimo kako bi uspješno koegzistirali u prirodi. Izdavač je Dereta.

Zanimljivosti o fudbalu koje svako dete od osam godina mora da zna naziv je knjige Klajva Giforda koji nas poziva da zaronimo u svijet zanimljivosti o fudbalu. Iz ove zabavne i uzbudljive knjige saznaćemo preko stotinu zadivljujućih činjenica o jednom od najpopularnijih sportova na svijetu. Svojim znanjem zadivićete drugare na igralištu, iznenaditi nastavnike u školi i zapanjiti cijelu porodicu. Knjiga je prvenstveno namenjena 8-godišnjacima, ali podaci koje otkriva biće interesantni i starijim čitaocima. Da li znate gdje je pronađena najstarija sačuvana fudbalska lopta na svijetu? Na grbu kojeg kluba se nalazi Djeda Mraz? Izdavač je Kreativni centar.

Najčitanije