26.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Prijem za posadu italijanskog jedrenjaka “Palinuro“

Prijem za posadu Palinura u Opštini Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović ugostio je posadu broda italijanske Ratne mornarice, školskog jedrenjaka “Palinuro” koji do 4. jula boravi na vezu u Tivtu.

“Tivćani su okrenuti pomorstvu i mornaričkoj tradiciji, pa sam siguran da ih raduju bijele mornaričke uniforme koje viđamo na Pinima i u gradu” – istakao je Komnenović i poželio doborodšlicu kapetanu broda Samuelu Mondinu i članovima posade u pratnji.

Mondino je predsjedniku opštine i Tivćanima zahvalio na gostoprimstvu, podsjećajući da je brod posljednji put u Tivtu boravio u ljeto 2017. godine. Posadu broda čine i polaznici Vojne mornaričke škole “Francesco Morosini” iz Venecije, njih 59. Po riječima gostiju iz Italije, vrijeme u Tivtu iskoristiće za obilazak grada i upoznavanje sa lokalnim atrakcijama, pa je tako posadi broda omogućen besplatan ulaz u prostor “Muzeja i galerija” Tivat. Nakon Tivta “Palinuro” odlazi za Bari, Ankonu, pa Trst.

Palinuro – foto Boka News

Za vrijeme boravka jedrenjaka u Tivtu, organizovani su dani otvorenih vrata, pa su zainteresovani građani i turisti „Palinuro“ mogli da obiđu u određenim terminima.  U srijedu 3. jula, brod je dostupan za posjete od 09-11.30 i od 16-20 časova.

Palinuro je sagrađen 1934. u Nantu (Francuska), a u vlasništvu Italijanske mornarice nalazi se od 1951. godine. Ovaj školski brod je trojarbolni barkantin i nosi 1000m jedarskog platna.

Najčitanije