17 C
Kotor

Slušaj online radio

Priznanje za životno djelo Zoranu Musturu, nagrada filmu „Na zlatnim skalama“ na Međunarodnom festivalu sportskog filma

Priznanje za životno djelo Zoranu Musturu, nagrada filmu „Na zlatnim skalama“ na Međunarodnom festivalu sportskog filma
Foto: MFSF

Na 13. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru uručena su priznanja proslavljenom vaterpolisti i sportskom radniku, Novljaninu Zoranu Musturu za izuzetan doprinos sportu i filmu, kao i Ivici Vidanoviću, režiseru filma „Na zlatnim skalama“ u produkciji Opštine Herceg Novi i kompanije Cinne sport.

U duhu snaženja saradnje dvije pobratimske opštine, Herceg Novi je bio grad partner ovogodišnjeg Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, jednog od najznačajnijih u Evropi i svijetu. Među 77 filmova iz oko 40 sportova, prikazan je i hercegnovski „Na zlatnim skalama“, a po odluci žirija i nagrađen za priču o velikom broju olimpijaca koji su potekli iz Herceg Novog i okitili se brojnim medaljama.

U prisustvu brojnih sportskih legendi, na svečanom otvaranju Festivala u Kulturnom centru na Zlatiboru, Novljaninu, proslavljenom vaterpolisti i sportskom radniku Zoranu Musturu uručeno je priznanje za životno djelo za izuzetan doprinos sportu i filmu.

Dodjeli nagrada i promociji filma prisustvovala je i delegacija Opštine Herceg Novi na čelu sa predsjednikom Stevanom Katićem i predstavnicima Turističke organizacije HN.

Priznanja su zaslužili i Odbojkaški savez Srbije, Jugoslovenska kinoteka, legendarni sportisti Ratko Rudić, Vanja Grbić, Jure Franko, Zoran Marković, glumci Milenko Pavlov i Slobodan Boda Ninković. Dobitnik Povelje heroj sporta i života „Nataša Kovačević“ dobio je Miloš Grlica, srpski atletski paraolimpijac.

Tokom boravka na Zlatiboru, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima održao je radni sastanak sa čelnicima Opštine Čajetina, a razgovarano je o daljoj saradnji dvije pobratimske opštine koja traje duže od 20 godina.

Foto: MFSF

Kako je kazao predsjednik Skupštine opštine Čajetina, Arsen Đurić sasvim je sigurno da će ove dvije opštine koje su lideri u turizmu – Čajetina u Srbiji i Herceg Novi u Crnoj Gori, još više i plodotvornije sarađivati u narednom periodu.

S obzirom na to da je film „Na zlatnim skalama“ iz sportskog ugla prikazao Herceg Novi, ovogodišnji Evropski grad sporta, predsjednik Katić je istakao da će pružiti punu podršku Opštini Čajetina, ukoliko bude željela da se kandiduje za ovo prestižno zvanje.

“Mi smo to priznanje u decembru preuzeli u Briselu i mislim da kroz tu titulu ostvarujemo dobre kontakte sa evropskim fondovima. Prenijećemo naše iskustvo i biti podrška ukoliko se i Opština Čajetina odluči da konkuriše za Evropski grad sporta u nekim narednim godinama”, naveo je Katić.

Zamjenik predsjednika Opšine Čajetina, Zoran Udovičić kazao je da dosadašnja saradnja uključuje i sport i organizaciju priprema sportista, a plan je da ona bude proširena i na polje obrazovanja i razmjenu učenika.

Direktorka Turističke organizacije HN, Tanja Mrkaić ukazala je na izvanrednu saradnju sa Turističkom organizacijom Zlatibora, a direktor Turističko-rekreativnog kompleksa Zlatibor, Nikola Novaković najavio da će opština Čajetina sledeće godine biti domaćin Svjetskog prvenstva u školskim sportovima gdje bi voljeli da ugoste i učesnike iz Herceg Novog.
Direktor Sportskog centra Igalo, Radovan Ralević izjavio je da u Igalo dolazi veliki broj sportskih ekipa sa Zlatibora i da je vidljiv progres u radu u sektoru sporta i sportske infrastrukture.

Najčitanije