16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat “Montrose”: Prijeti arbitraža od 100 miliona

Ishod arbitraže će pokazati je li bilo zakulisnih radnji
Luštica – Montrose – foto Slavica Kosić

U toku je sjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostono planiranje na kojoj je organizovano konsultativno saslušanje u vezi arbitražnog postupka koji je pokrenuo konzorcijum koji čine “Northstar” i “Equest Capital Limited” protiv države Crne Gore, a koji je trebao da gradi luksuzni turistički kompleks “Montrose” na poluostrvu Luštica, javlja RTCG.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da su u saradnji sa Agencijom došli do određenih saznanja. Nadležnost njegovog resora je, kako je kazao, odabir Kancelarije koja će zastupati Crnu Goru u tom arbitražnom postupku.

“Postoje određene zakulsne radnje koje bi trebalo da ispitaju drugi nadležni organi a nadam se da će ovo saslušanje tome pomoći”, kazao je Odović.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović kazao je da resor na čijem je čelu ni u jednoj fazi postupka nije bio neko ko može da stopira investitora ili da utiče na ovaj projekat.

“Čitav postupak do 2020. godine vodila je Agencija za investicije. Kao ministarstvo smo mogli na neki način da pošaljemo dopis u dijelu nadležnosti ali to nijesmo učinili. Pokušali smo i dobili sve relevantne podatke koje možemo dobiti, na način što u našem ministarstvu ne postoji nijedan dokument koji se tiče ovog slučaja. Za opciju sam da svi zajedno kao država imamo odgovoran odnos prema investitorima ali naravno da oni moraju poslovati u skladu sa zakonom i sa onim što su važeće norme”, kazao je Martinović.

Vjeruje, kaže, da će nadležne institucije preduzeti one mjere koje trebaju kako bi ovaj slučaj ispitali do kraja.

Prema riječima Martinovića, odgovore na sva pitanja treba da da Agencija za investicije.

“Mi ne posjedujemo nijedan dokument zvanični da je po ovom zaključku postupano”, istakao je on.

Apelovao je da se ovaj slučaj ne politizuje, i pozvao da se, ukoliko ima nešto sporno u njemu, ovim slučajem bavi tužilaštvo.

Naglasio je da žali što sjednici Odbora danas ne prisustvuju oni koji su od početka učestvovali u tom slučaju.

Predsjednik Odbora Dejan Đurović kazao je da je u čitavom slučaju više stvari problematično.

Projekat “Montrose”: Prijeti arbitraža od 100 miliona
northstar

“Cijena kvadrata zemljišta je utvrđena na 55 eura što je krajnje potcijenjen iznos jer se radi o lokaciji na samoj obali mora. Problematičan je iznos i godišnje fiksne zakupnine koja u početku iznosila 55 a kasnije 66, 77, 88 i 99 a našla se srednja vrijednost 77 centi. U aneksu ugovora investitor je oslobođen plaćanja PDV na zakup pa je na taj način država uskraćena čini se za milionski iznos. Sada nam slijedi spor od najmanje 34,3 miliona koliko je tužbeni zahtjev uz izmaklu dobit od 100 miliona eura”, kazao je Đurović.

Upitao je ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića i ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića, između ostalog, da li imaju dokumentaciju koje su aktivnosti rađene u realizaciji ovog govora i kolika su bila ukupna ulaganja investitora.

Takođe, Đurović je pitao i koje su aktivnosti preduzete nakon što je investitor u februaru obavijestio Vladu Crne Gore da će pokrenuti arbitražu.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, na sjednicu su pozvani: Vladimir Martinović, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera; Janko Odović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Bojana Ćirović, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, Stevan Katić, predsjednik opštine Herceg Novi, Željko Komnenović, predsjednik opštine Tivat i predstavnik investitora.

Podsjetimo, saslušanje je organizovano na predlog predsjednika Odbora Dejana Đurovića (NSD).

“Imamo arbitražni postupak koji je pred sudom u Londonu i lako se može desiti da nas ovaj projekat košta 100 miliona eura”, kazao je ranije Đurović.

Izvor:RTCG

Najčitanije