19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat studije održivosti Kotora kao turističke destinacije (ANKETA)

Kotor foto TO Kotor

Početkom septembra ove godine u Hamburgu, u okviru SeaTrade-a na redovnoj godišnjoj konferenciji “Port & Destination Dialogue” 2023. u organizaciji CLIA-e, kao krovne kruzing asocijacija u svijetu, posebno je predstavljen budući projekat studije održivosti Kotora kao turističke destinacije. Projekat će sprovesti The Global Sustainable Tourism Council  (GSTC) – neprofitno udruženje pri UN-u, a sufunansirati CLIA, “Luka Kotor” AD i Opština Kotor.

“Sporazum između CLIA, Luke Kotor i Opštine Kotor, sa jedne strane doprinijet će podizanju nivoa usluge koje pruža grad Kotor i Luka, a sa druge, mnogo važnije, unaprijediti očuvanje i upravljanje UNESCO područjem, kako samim gradom Kotorom, tako i njegovim okruženjem. Zajedničkim djelovanjem održavat ćemo balans, sačuvati Svjetsku kulturnu baštinu a ujedno biti nesebični i omogućiti mnogobrojnim posjetiocima da upoznaju prirodno, kulturno i istorijsko bogatstvo Kotora i Boke Kotorske. Razmjenom dobrih praksi i kvalitetnim upravljanjem vjerujem da ćemo postići željene rezultate, na obostrano zadovoljstvo” – kazao je tada Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor.

Direktor GSTC-a za region Mediterana, dr Ioannis Pappas,  je saopštio da krećemo na revolucionarno putovanje GSTC-a, procjene destinacije Kotor.

„Prepoznajemo značaj ovog projekta, kroz partnerstvo između CLIA-e, Opštine Kotor i Luka Kotor A.D. naglašavajući duboku posvećenost unapređenju prakse održivog turizma. Nakon odluke Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam Vlade Crne Gore da se pridruži kao član GSTC-a, procjena Kotora ne samo da jača viziju zacrtanu Strategijom razvoja turizma Crne Gore 2022-2025. već i podiže status Kotora kao odgovorne turističke destinacije” – kazao je dr Ioannis Pappas.

Marie-Caroline Laurent, generalna direktorica CLIA-e u Evropi, izrazila je zadovoljstvo što su partneri sa gradom Kotorom te istakla da kruzing turizam može biti sila i ubuduće i donosi značajne društvene i ekonomske koristi zajednicama. Važno je da radimo zajedno i da destinacije odgovorno upravljaju turizmom kako bi ostale sjajna mjesta za život i posjetu, poručila je ona.

“Luka Kotor, kao društveno odgovorna kompanija, jako je zainteresovana za saradnju na ovom izuzetnom važnom projektu održivosti Kotora kao destinacije. Naša kompanija želi da unaprijedi svoje usluge brodskim i kruzing kompanijama do najvišeg nivoa a upravo ovaj projekat će nam u tome pomoći. Smatram da će biti izazov kreiranje studije kao i njena realizacija znajući da se Kotor nalazi u jednom od najlepših zaliva u svijetu, ima samo 22.000 stanovnika i oko 500 dolazaka brodova godišnje koji dovode preko pola miliona putnika. I pored izazova najvažnije je da u partnerstvu sa CLIOM i GSTC-em želimo isti rezultat, a to je da Kotor učinimo održivom destinacijom na duži period i sigurna sam da ćemo to i uspjeti”- istakla je predsjednica Odbora direktora “Luka Kotor” AD Ljiljana Popović Moškov.

Kotor – foto Boka News

Moramo konstatovati da smo godinama fokusirani samo na brojeve posjeta i noćenja, na masovni turizam, umjesto na unapređenje kvaliteta ponude i nove održive strategije koja bi bila u skladu sa potrebama „normalnog“ života domaćih ljudi.

Velika dnevna koncentracija putnika na relativno ograničenom gradskom prostoru uglavnom u šestomjesečnom razdoblju (kruzing sezone) stvara probleme koji su izuzetno složeni. Postavlja se pitanje u kojemu smjeru dugoročno razvijati Kotor kao kruzer destinaciju u kontekstu globalnih trendova i održivog razvoja.

Grad Kotor krenuo je u riješavanju svoje održivosti koja je definitivno ugrožena masovnom turističkom posjetom.

/Team Boka News/

* Projekat – Society Against Corruption in Montenegro – Project Partners: Balkan Investigative Reporting Network and Civic Alliance

Najčitanije