18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Prokrčili put kroz stoljetnu kestenovu šumu do Gornjeg Stoliva

NVO „Društvo prijatelja Gornjeg Stoliva“ prethodnih dana je angažovalo bager koji je prokrčio put širine tri metra kroz stoljetnu kestenovu šumu, paralelan sa starom pješačkom stazom od Donjeg do Gornjeg Stoliva koji je zaštićena ambijentalna cijelina.

Ekipa Boka News-a bila je na licu mjesta kako bi se uvjerila u navode čitalaca o krčenju puta. Put kojim može proći manji kamion ili džip, prokrčen je u dužini od skoro 2/3 puta do Gornjeg Stoliva. Kako nezvanično doznajemo, cilj ovog poduhvata je da se omogući transport neophodnog materijala za rekonstrukciju starih kuća i crkava u Gornjem Stolivu.

O probijanju puta razgovarali smo sa predsjednikom Mjesne zajednice Stoliv Borom Musturom:

„Bio sam iznenađen kada sam čuo da bager probija put prema Gornjem Stolivu. Mi u Mjesnoj zajednici nismo o tome ništa znali. Potpredsjednik MZ Stoliv Vinko Vujović poslao je e-mail na više adresa u Opštini Kotor, kao i inspekcijskim organima, u kojima ih obavještava o ovom događaju, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor. Smatra da nije uredu da se radi bez znanja MZ i kako kome odgovara. Nisam protiv razvoja mjesta i zalažem se za održivi razvoj. Tražili smo da Vrmac postane Park prirode. Znamo i što UNESCO traži od nas, koji su to standardi za Kotor kao zaštićeno područje. Ranije je bilo govora o tome, kako je obećavao bivši župnik don Ivo Ćorić, biti izgrađena teretna žičara do sela kako bismo mogli transportovati građevinski materijal, ali kako vidimo od toga nije bilo ništa. Uz poštovanje svih građana i Biskupije ja sam za dogovor. Ovo je urađeno na inicijativu našeg mještanina Marka Mihovića i mjesnog župnika don Željka Paskovića.

Mihović je inače član Savjeta MZ Stoliv i predsjednik Društva prijatelja Gornjeg Stoliva i nije našao za shodno da nas obavijesti o radovima i na osnovu kojih dozvola se radi…“ – kazao je za Boka News Boro Mustur.

Kontaktirali smo Marka Mihovića i župnika don Željka Paskovića koji nisu željeli dati izjavu za naš portal.

Kako nezvanično saznajemo iz dobro obaviještenih izvora, cilj ove akcije je bio prokrčiti put kako bi se manjim kamionom mogao transportovati neophodni materijal za revitalizaciju i obnovu sela. Do sada se materijal transportovao konjima što je bilo prilično skupo i teško izvodljivo.

Kako kaže naš izvor koji je želio ostati anoniman, organizatori sigurno imaju dozvolu nadležnih organa za ovakav poduhvat, pismenu, ili na riječ, jer niko se ne bi upustio u ovakav poduhvat bez nečije podrške. Put je prokrčen preko parcela koje su u najvećem dijelu u vlasništvu Kotorske biskupije, a oni koji su dozvolili njegovu gradnju smatraju, između ostalog, da bi mogao biti značajan i u slučaju požara. Put nije ucrtan niti u jednom od urbanističkih planova. Bojim se da bi ovo moglo uticati na bespravnu gradnju u Gornjem Stolivu koji je zaštićena ambijentalna cjelina, na padinama Vrmca, ističe naš sagovornik.

Po prijavi MZ Stoliv, komunalna policija je izlazila na lice mjesta kao i inspektor za saobraćaj čiji inspekcijski nalaz se očekuje.

Put za Gornji Stoliv

Tokom obilaska trase ekipa Boka News-a se uvjerila da nije bilo sječe stabala kostanja, da je put vješto trasiran, ali jedno od pitanja koje se nameće je šta će se dogoditi kada krenu kiše.

„Od inspekcijskih organa dobio sam informaciju da se radilo o uklanjanu drača i niskog rastinja uz dozvolu Kotorske biskupije koji su vlasnici zemlje. Kao što je poznato zalažem se za očuvanje Kotora i Boke Kotorske sa svim svojim autentičnostima, i nećemo dozvoliti bilo kakvu intervenciju u prostoru mimo planova, devastaciju ili bespravnu gradnju…“- kazao za naš portal potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević.

Podsjetimo, u maju ove godine, Opštine Kotor i Tivat započele su postupak proglašenja brda Vrmac zaštićenim prirodnim dobrom, u saradnji sa Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine.

„Shodno obavezama proisteklim iz važećeg Zakona o zaštiti prirode, prije formalnog proglašenja zaštićenim prirodnim dobrom potrebno je uraditi obimna istraživanja prirodnih vrijednosti područja, kao i drugih segmenata koji su od značaja za zaštitu (ambijentalne, pejzažne, kulturne i druge vrijednosti). Nakon svih zakonom predviđenih procedura i usvajanja prijedloga o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra, Vrmac će uživati određeni stepen zaštite, a samim tim i promocije i unapređenja“, saopšteno je tada iz Opština Kotor i Tivat.

Gornji Stoliv / foto TO Kotor

Gornji Stoliv je staro naselje, nastalo u XIV stoljeću i nalazi se na poluostrvu koje čini planina Vrmac, na nadmorskoj visini od 240 m. U Beču je verifikovan kao zasebna opština 1767.god. i zaveden u arhivske knjige.

U vrijeme kada je Venecija vladala Bokom selo je brojalo oko 1200 stanovnika, imalo je četiri prodavnice, dva mlina za ulje i četiri pekare za kruh. Svojevremeno, svaki momak da bi stekao pravo da se oženi, morao je da zasadi stotinu maslina. Crkva Sv. Ilije dominira naseljem i nije poznato kada je sagrađena. Prema natpisu nad ulazom,dograđena je 1556. godine, dok je zvonik podignut 1833. godine. Posebnu vrijednost predstavljaju tri oltarske slike Josipa Tominca.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije