21 C
Kotor

Slušaj online radio

Promijenile se samo zastave: Uvedene sankcije, a teret iz Rusije i dalje stiže u Europu u ogromnim količinama

Brod – ilustracija

Poteškoće u provedbi sankcija protiv Rusije postaju sve očitije. Mnogi strani brodari i dalje zarađuju pravo bogatstvo transportirajući robu iz Rusije, a sukob u Ukrajini proteže se već gotovo 60 dana.

Podaci s platforme Sea/ pokazuju da bi ukupno 474 broda u svim segmentima pomorske trgovine trebalo uploviti u ruske luke tijekom sljedeća tri tjedna, od kojih 256 ne plovi pod ruskom zastavom. Kako su u prvim sedmicama nakon početka sukoba sankcije “pljuštale” sa svih strana, mnogi ruski brodovlasnici promijenili su zastave svojih plovila. Podaci Sea/ jasno pokazuju da postoje mnoga dobro poznata inozemna brodarska imena koja i dalje zarađuju od ruskog tereta. Samo jedan primjer su dnevne rate za aframaxe na Baltiku, koje su porasle na razine veće od 300.000 dolara na dan, prenosi Splash247.

Europska unija prošle se nedjelje pridružila drugim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, u zabrani ulaska u luke za ruske brodove. Međutim, ogromne količine sirove nafte i ugljena nastavljaju teći na zapad iz Baltičkog i Crnog mora.

Na webinaru u utorak, analitičari platforme za analizu kretanja tereta Vortexa iznijeli su podatke koji pokazuju da će u razdoblju od 1. do 26. travnja najmanje 47,6 milijuna barela sirove nafte i 2,7 milijuna tona ugljena biti dostavljeno u europske i američke luke. Russian Tanker Tracking Group, inicijativa koju predvodi ukrajinska vlada, pokazuje da će samo od 19. do 26. travnja, 32 tankera sa sirovom naftom, 19 product tankera, 26 bulk carriera s teretom ugljena i 7 brodova za prijevoz LNG-a istovariti rusku robu u lukama diljem Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Sasvim prirodno se nameće pitanje koja je zaista svrha sankcija ako Europa i dalje spremno prihvaća ruski teret?

Prezentacija Vortexa također je pokazala kako su pretovari ruskog tereta s broda na brod također u porastu. Ruski teret prebacuje se na različita plovila u europskim vodama, kako bi se dalje isporučivao u Aziju. Valja napomenuti da je Indija značajno povećala uvoz relativno jeftine ruske nafte.

Kako pokazuju novi podaci Sea/, sukob je dramatično promijenio prirodu brodarstva u Crnom moru.

Kroz Crno more u prosjeku svakog dana plovi oko 600 brodova. Otkako je počeo sukob u Ukrajini, taj je prosjek pao na oko 500 brodova dnevno zbog toga što brodovi ne plove kroz ukrajinske vode.

Oružani sukob koji je u toku između Ruske Federacije i Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju za brodove i pomorce koji plove u Crnom i Azovskom moru“, rekao je glavni tajnik Međunarodne pomorske organizacije (IMO) Kitack Lim.

Na početku sukoba, oko 2.000 pomoraca zapelo je u ukrajinskim lukama na 94 plovila. Prema jučerašnjim podacima, ondje su sada ostala 84 trgovačka broda s gotovo 500 pomoraca.

Najčitanije