23 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija knjige „Božji dar“

Promocija knjige „Božji dar“
Daro Petković

U sali DTV „Partizan“ u Tivtu večeras, subota 21. septembar od 20 sati, održaće se promocija knjige „Božji dar“. Riječ je o knjizi koju je napisao dr Andrija Petković, a u kojoj se kroz anegdote i susrete sa važnim ličnostima tog vremena, opisuje život predsjednika Opštine Tivat Božidara Dara Petkovića, koji je na toj poziciji bio punih 11 godina.

Daro Petković je bio istaknuti društveni i politički radnik koji je na brojnim drugim poljima, od NOB-a, preko rada u godinama nakon oslobođenja od fašizma pa osnivanja podružnice Bokeljske mornarice Tivat, čiji je bio Prvi major i počasni viceadmiral, ostvarivao rezultate vrijedne divljenja.

Već 1938.godine, kao dvadesetogodišnjak, povezao se sa Gracijom Petkovićem, dokazanim komunistom, a kasnije i borcem NOB-a, koji je 25.marta 1942.godine poginuo u borbi protiv italijanskih fašista na Paštrovnici.

Od 1.januara 1948. kao predsjednik Narodnog odbora i sekretar mjesnog komiteta nalazio se i na dužnosti direktora ciglane “Račica” u Tivtu.

Zbog svog aktivnog učešća u ratnim i poslijeratnim godinama izabran je za delegata Petog Kongresa KPJ 1948.godine u Beogradu.

Obavljao je i dužnosti direktora ribarstva Crne Gore, direktora drvnog kombinata “Mojkovac”, glavnog direktora prehrambene industrije Crne Gore u zvanju pomoćnika ministra trgovine, a po rasformiranju direkcija preuzeo je dužnost glavnog direktora preduzeća za ulov i preradu ribe u Bijeloj.

Kada je došlo do formiranja novog komunalnog Sistema, 1955.godine je izabran za Predsjednika Skupštine opštine Tivat i na toj dužnosti ostao je 11 godina. Za vrijeme njegovog mandata u Tivtu su realizovani projekti izgradnje Aerodroma, hotela „Mimoza“, Jadranske magistrale, a sa radom je počeo prvi turistički rizort u Crnoj Gori – Ostrvo Sveti Marko.

Pored ovoga bio je i narodni poslanik SRCG (Socijalistička republika Crna Gora), kao i delegat II, III i IV Kongresa SK CG (Savez komunista Crne Gore) i zaslužio posebno priznanje za širenje bratstva i jedinstva u ovom kraju.

Odlikovan je: Ordenom rada sa zlatnim vijencem, Ordenom rada sa srebrnim vijencem, Ordenom Republike sa bronzanom zvijezdom i Ordenom zasluga za narod III reda.

Najčitanije