17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija knjige “Crkva sv.Ivana u sakralnoj baštini Prčanja”

Promocija knjige “Crkva sv.Ivana u sakralnoj baštini Prčanja”
Promocija knjige

Knjiga “Crkva sv.Ivana u sakralnoj baštini Prčanja” autora Željka Brguljana biće predstavljena u petak, 2. avgusta sa početkom u 20 sati u klaustru crkve Svetog Nikole na Prčanju.

O knjizi će govoriti: Pavuša Vežić, Zorica Čubrović i Jasminka Grgurević.

Osima utora, u ime izdavača-Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, na promociji će govoriti Marija Mihaliček i dr Josip Gjurović. Moderatorka će biti Jasmina Bajo.

Monografija “Crkva Svetog Ivana u sakralnoj baštini Prčanja”, izašla je u Zagrebu ove godine kao prvi naslov u Biblioteci Baština Boke Kotorske, izdanje Ogranka MH u Boki Kotorskoj u suizdavaštvu sa autorom.

Objavljivanje knige su novčanom potporom omogućili: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Matica Hrvatska Zagreb, Opština Kotor i obitelj Gjurović iz Zagreba.

Iz recenzije:

Dr.sc.Lovorka Čoralić, Zagreb

„Djelo je pisano po svim metodološkim pravilima izrade znanstvenog djela, a na sva istraživačka pitanja autor je nastojao, temeljem uvida u odgovarajuće izvore i literaturu dati argumentirane odgovore.

Željko Brguljan dokazani je i zapaženi stručnjak bokeljske povijesti. Ova knjiga nastavak je njegovog samoprijegornog znanstvenog rada”.

Prof.dr.sc. Pavuša Vežić, Zadar

„Metodom znanstvenog proučavanja knjiga je napisana kao vrijedna kulturološka studija o povijesti jedne sakralne građevine, ali znakovito u sklopu duhovne baštine i zavičajne prošlosti Boke. Riječ je o kapeli sv.Ivana Krstitelja na Prčanju, te uz nju i drevnoj porodici Gjurovića, obitelji koja je stoljećima kao patron te malene crkve s poštovanjem brinula o njoj, slijedeći s njom opću tradiciju od davnina utkanu i razvijenu među naseljima i ljudima Zaljeva”.

Mr.sc. Zorica Čubrović, Kotor

„Pred našim očima se nalazi još jedna knjiga o Prčanju autora Željka Brguljana, napisana poslije knjige Na granici mora i neba iz 2015. i knjige o Prčanju iz 2020.Najnovija knjiga pak u žiži ima crkvicu sv.Ivana Krstitelja, za koju se smatra da predstavlja jednu od najstarijih srednjovjekovnih crkava ovog područja, do sada nedovoljno proučenu i sasvim neistraženu. Ali ova knjiga se ne odnosi samo na crkvu sv.Ivana, već obuhvata koncentrične krugove oko nje, uzimajući u obzir i širinu prostora i dubinu vremena”.

Bilješka o autoru

Željko Brguljan, inženjer, nastavnik, likovni umjetnik, istraživač kulturno-povijesne baštine i pisac, među vodećim je poznavateljima kulturno-povijesne baštine Boke kotorske.

Rođen je u Kotoru s dubokim bokeljskim korijenima. Djetinjstvo je proveo u Prčanju gdje završio osnovnu školu, a srednju matematičkog smjera u rodnom gradu. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu istog sveučilišta završio je pedagošku skupinu predmeta.

Objavio je stotinjak stručnih i znanstvenih radova iz povijesti, povijesti umjetnosti, kulturne baštine, posebno radove o pomorsko-likovnim temama, o portretnim i zavjetnim slikama brodova. Među desetak objavljenih knjiga (dvojezičnih), nižu se Crkva Blažene Djevice Marije u Prčanju (2008), Melita Bošnjak (2010, koautor Tonko Maroević), Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića (2011), Na granici mora i neba. Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju (2015), Život i djelo Ide Verona (2017), Bokeljske teme (2018), Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom (2019), Preci svetog Leopolda Bogdana Mandića (2022), Život Meduse. Likovna svjedočanstva putovanja i stradanja Lloydova parobroda Medusa (2023).

Urednik je brojnih knjiga, stručni suradnik na likovnoj monografiji Vjekoslav Parać (2011, autor I. Zidić) i sabranim djelima Viktora Vide (2012, priredio B. Donat) te autor više recenzija, posebno knjige Boka kotorska – od kampanela do kampanela (2011, autor S. Prosperov Novak).

Sudjelovao je radovima na više znanstvenih skupova u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Autor je tematskih izložbi iz kulturne baštine Boke kotorske u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Italiji: Boka kotorska u hrvatskom slikarstvu (Zagreb, 1998, koautor Tonko Maroević), Bokeljska mornarica i njeni kapetani (Zagreb, 2006, koautor Josip Gjurović), Slikarsko djelo B. Ivankovića (Zagreb, 2006, koautor Nada Fisković), Iz prošlosti Boke kotorske – Kravata u Bokelja = Dalla storia delle Bocche di Cattaro – La cravatta tra i Bocchesi (Padova, Trst, Tivat, Zagreb, Rijeka, Pula, 2009 – 2014, koautor Nikola Albaneže), Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca = Votive Offerings of the Boka Bay Mariners (Zagreb, 2014, koautor Arijana Koprčina). Organizator je mnogih izložbi.

U okviru književnog rada, objavio je više eseja (o Boki, pjesniku Viktoru Vidi, dramatičarki Idi Verona i dr.) te u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj knjigu pripovjedaka Priče sa Prčanja (Kotor, 2020.) i pjesničko-likovnu zbirku Olujni kompas (Kotor, 2021.).

Kao likovni umjetnik ostvario je 25 samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim žiriranim izložbama u SAD-u. Radovi mu se nalaze u muzejima i galerijama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Italiji i SAD-u. Zastupljen je u više inozemnih izdanja o suvremenom kolažu. Likovna monografija o Brguljanovu radu, autora Nikole Albanežea, objavljena je 2014. u izdanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Član je HDLU-a, NCS-a, Studijske sekcije ULUPUH-a i Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj.

Ogranak MH u Boki Kotorskoj

Najčitanije