24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija knjige eseja “Sa okusom soli” autora dr Zorana Živkovića

Promocija knjige eseja “Sa okusom soli” autora dr Zorana Živkovića
Sa okusom soli

Knjiga eseja dr Zorana Živkovića Sa okusom soli biće predstavljena u srijedu, 29. novembra u holu Akademije znanja u Budvi. Organizator promocije koja počinje u 18 časova je Narodna biblioteka Budve, a učestvuju dr Zoran Živković, autor i Stanka Stanojević, moderator.

“U naslovu ove knjige je i zaista zvuk, i to čuvene pesme poznatog italijanskog kantautora Đina Paolija „Sapore di sale, sapore di mare”. Ta pesma, koja je prepoznatljivi muzički lajtmotiv italijanskih filmova koji evociraju sećanje na duh Italije i Mediterana, posebno u šezdesetim godinama prošloga veka, kod nas je poznata zahvaljujući Arsenu Dediću i njegovom popularnom prepevu „Sa okusom soli”.

I Felini, i Stanić, kao i Dedić, čine mediteranski trio čiji uticaj, ako ga je zaista bilo, sad bih želeo da je bio i veći i značajniji. I to ne samo na mene samog, i ne samo na svet koji znam.

I kao što sam Mediteran predstavlja jedinstveni i magični mozaik svih svojih nebrojenih različitosti, tako iz dela ove trojice umetnika, na originalan, različito pojedinačan način, isijava to suštinsko mediteransko, kao najdublje u njima, što se sobom samim podrazumeva, i ne prevodi, i ne objašnjava.” – bilježi autor u odjeljku Umesto predgovora.
Zoran Živković je rođen 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na kojem je magistrirao i odbranio doktorsku disertaciju na temu: Mediteranski svet u srpskoj književnosti.

U posljednjoj deceniji proteklog vijeka obavljao je u Vladi Savezne Republike Jugoslavije dužnosti u oblasti prosvjete, kulture i informisanja, a 1993. bio je i sekretar Jugoslovenskog odbora za obilježavanje sto godina od rođenja Miloša Crnjanskog.

Od 2001. godine do 2007. bio je rukovodilac novinsko-izdavačkog sektora Službenog lista SRJ, da bi potom sve do novembra 2011, bio i glavni i odgovorni urednik Nolita.
Obavljao i dužnost predsjednika Upravnog odbora NJegoševe zadužbine u Beogradu. Objavio je više naučnih radova u stručnim časopisima, kao i veći broj članaka u dnevnim i nedjeljnim listovima u Srbiji i Crnoj Gori.

Objavio je knjige: Mediteranski svetionik, za koju je 2020. dobio nagradu Vukove zadužbine za nauku, a godinu kasnije i knjigu eseja Sa okusom soli.
Urednik je u Zavodu za udžbenike.

Najčitanije