23 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana publikacija “20 godina Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine” (Video)

Foto screenshot

Nematerijalna baština dokaz je kulturne raznolikosti i garant održivog razvoja, a različitosti i dobra uprava stvaraju državu zadovoljnih građana, koji slobodno mogu ispoljavati i praktikovati svoje običaje, navike i rituale.

To je poručila ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, na promociji publikacije „20 godina Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine“ u izdanju Ministarstva, koja je organizovana u Vladinom domu na Cetinju.

Ona je podsjetila da je do danas zakonom zaštićeno 20 nematerijalnih kulturnih dobara, da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila inicijativu za uspostavljanje zaštite za još 18 dobara, a da je Bokeška mornarica zbog svojih univerzalnih vrijednosti upisana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

– Nematerijalna kulturna baština obuhvata predanja, legende, običaje, instrumente, folklor, gastronomiju, različita udruživanja građana – sve ono što čini našu zajednicu posebnom – poručila je Vujović.

Direktorica Direktorata za kulturnu baštinu autorka publikacije, Dobrila Vlahović, naglasila je da ova publikacija nije samo hronika bogatstva i raznolikosti crnogorske nematerijalne kulturne baštine, već i „dokaz odnosa i posvećenosti Ministarstva i Direktorata u očuvanju i unapređivanju stanja naše nematerijalne baštine, ali i njenoj promociji“.

U sklopu događaja održan je panel o nematerijalnom nasljeđu Crne Gore, u kojem su učestvovali Denis Vukašinović, predstavnik Bokeljske mornarice, Nada Radović, čuvar vještine izrade dobrotske čipke i Marko Brnović, čija porodica njeguje tradiciju izrade čunova na Skadarskom jezeru.

Najčitanije