18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pronašli rješenje za Institut Igalo, država će sa Rakčevićem učestvovati 50-50 odsto u deblokadi računa

Institut Igalo-druga-faza

Premijer Milojko Spajić saopštio je na konferenciji za medije da su pronašli rješenje za Institut Simo Milošević. Vlada Crne Gore će sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo “Vila Oliva”deblokirati račun, tako što će, kaže Spajić po pola učestvovati u tom poslu.

“To rješenje odnosi se na blokadu računa”, istakao je SpajiĆ.

Kaže da je za početak potrebno odblokirati račun, da bi se nastavila isplata zarada. Zahvalio je Žarku Rakčeviću, koji je manjinski akcionar, na konstruktivnom pristupu.

 “Pronašli smo rješenje za deblokadu računa, ali smo nacrtali i mapu kako da izadjemo iz situacije. Država će zajedno sa Rakčevićem učestvovati 50 posto naprema 50 posto u deblokadi računa. To se odnosi na dug koji se odnosi na Jugobanku. Rakčević će to da odradi kroz jednu pozajmicu, kratkoročnu i bezkamatnu, i hvala mu na tome, a Vlada će učestvovati kroz isplatu iz Fonda zdravstva. Na taj način ćemo omogućiti da se deblokada računa desi”, istakao je Spajić.

Nakon deblokade, na redu je, kaže Spajić, plan sanacije u okviru kojeg će  biti i pregovori o mogućem otkupu akcija od malih akcionara.

Spajić je istakao i da bi zamolili zaposlene i dobavljače da imaju malo strpljenja dok se ne napravi plan restrukturiranja.

“Veoma smo blizu konačnog rješenja ove agonije. Razumijemo da su radnici prošli agoniju, ali sva ta neizvjesnoist će biti gotova za nekoliko mjeseci. Jako je bitno da se svi odgovono ponašaju u narednih sedam mjeseci dok se ne usvoji plan restrukturiranja”, kaže Spajić i navodi da će radnici primati redovno zarade.

“Mi ne želimo da Institut ide u stečaj”, rekao je Rakčević i istakao da govori u ime manjinskih akcionara.

“Mi smo sa naše strane tokom pregovora davali pet nekih opcija koji su zasnovani na zakonima CG. Veliki dio nije bio prihvatljiv kolegama iz Vlae. Otkup akcija za nas je bio posljednja varijanta”, istakao je Rakčević.

Kaže da je želja bila da Institut ostane u vlasništvu Crne Gore.

“Institut treba Crnoj Gori, radi se od 100. 000 noćenja. Nama je stalo da Institut živi, i da ostane građanima CG ali i trećem licima u zdravstvenom i komercijalnom turizmu”, kaže Rakčević.

Očekuje isplatu novca za 15 dana.

Izvor:RTCG

Najčitanije