25.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Propao puč u Boliviji, političari iz cijelog svijeta osuđuju događaj

Uhićeni viceadmiral Juan Arnes Salvador
Foto: Claudia Morales / Reuters

Bolivijski predsjednik Luis Arce smijenio je čelnika oružanih snaga generala Juana Josea Zunigu optuživši ga za pokušaj državnog udara te su ga bolivijske vlasti uhapsile, objavila je u srijedu bolivijska državna televizija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oštro je kritizirala bolivijsku vojsku zbog pokušaja napada na vladinu palaču u La Pazu u nečemu što je izgledalo kao pokušaj državnog udara.

Uhićeni general tvrdi kako ga je predsjednik tražio da izvede puč kako bi sebi povećao popularnost

General Zúñiga želio je, kaže, “restrukturiranje demokracije” i promjenu vlasti. Uoči hapšenja rekao je da je sam predsjednik od njega tražio da organizira pokušaj državnog udara.

– U nedjelju sam se na sveučilištu La Salle sastao s predsjednikom. Rekao mi je da je situacija loša i da će ovaj tjedan biti kritičan. Tada je trebalo učiniti nešto kako bismo povećali njegovu popularnost. Pitao sam ga: hoćemo li izvući oklopna vozila? A on je rekao: da. I tako su u nedjelju navečer krenula oklopna vozila, rekao je.

Najviši dužnosnici EU-a osudili pokušaj državnog udara u Boliviji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oštro je kritizirala bolivijsku vojsku zbog pokušaja napada na vladinu palaču u La Pazu u nečemu što je izgledalo kao pokušaj državnog udara.

– Odlučno osuđujem pokušaje svrgavanja demokratski izabrane vlade Bolivije, napisala je šefica izvršne vlasti EU-a na X-u.

– Europska unija stoji uz demokracije. Izražavamo našu snažnu potporu ustavnom poretku i vladavini prava u Boliviji, poručila je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također se oglasio na mreži X kako bi osudio akciju vojske.

– Snažno osuđujem vojnu pobunu protiv bolivijskog ustavnog poretka i demokratski izabrane vlade predsjednika (Luisa) Arcea, napisao je.

– Europska unija podržava demokraciju i bolivijski narod, dodao je.

Josep Borrell rekao je da “Europska unija osuđuje svaki pokušaj potkopavanja ustavnog poretka u Boliviji i svrgavanja demokratski izabranih vlada te izražava svoju solidarnost s bolivijskom vladom i narodom”.

Bolivijski predsjednik Luis Arce smijenio je čelnika oružanih snaga generala Juana Josea Zunigu optuživši ga za pokušaj državnog udara te su ga bolivijske vlasti uhitile, objavila je u srijedu bolivijska državna televizija.

Prethodno je vojska pod zapovjedništvom Zunige izvela na središnji trg u La Pazu oklopna vozila i vojnike, u pokušaju državnog udara i upada u predsjedničku palaču.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije