14 C
Kotor

Slušaj online radio

Prosječna plata u avgustu porasla na 861 euro

Prosječna plata u avgustu porasla na 861 euro
Tivat – zarada – kazne – foto Boka News

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu mjesecu je iznosila 861 EUR i u odnosu na jul porasla je 1,2%, pokazuju podaci Monstata. U odnosu na isti mjesec lani, prosječna neto plata viša je za 7,8%.

Iz Monstata navode da je prosječna bruto plata iznosila 1.080 EUR.

– Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u avgustu u odnosu na jul zabilježile rast od 0,4% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,8% – navedeno je.

Po sektorima djelatnosti, prosječne neto plate su u avgustu u odnosu na jul porasle u sektorima trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala 3%, finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja 2,3%,
informisanje i komunikacije 2,1%, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, te građevinarstvo 1,9%, dok su u sektorima saobraćaj i skladištenje i ostale uslužne djelatnosti prosječne plate porasle 1,7%.

Plate bez poreza i doprinosa rase su i u sektorima snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,5%, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,5%, usluge smještaja i ishrane (1,2%), snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa, uklanjanje otpada i slične aktivnosti 0,8%, obrazovanje takođe 0,8%, poslovanje nekretninama i državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 0,7%, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 0,6% i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 0,3%.

Podaci Monstata pokazuju da je pad prosječne neto zarade u avgustu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen u sektorima zdravstvena i socijalna zaštita 1,6%, vađenje ruda i kamena 0,6% i prerađivačka industrija 0,1%.

Izvor:eKapija

Najčitanije