22 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslava 90 godina školskog broda “Jadran“, govoriće Abazović

JADRAN danas u Tivtu

Svečanost povodom 90. godišnjice školskog broda „Jadran“ biće održana danas u 19 sati na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

Na proslavi će govoriti premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

– Prema agendi, obraćanje predsjednika Vlade planirano je za 19:30 sati, a na događaju će govoriti i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i komandant broda, kapetan korvete Ivan Laković – najavljeno je iz Vlade.

Tokom večeri će biti prikazan i dokumentarni film o školskom brodu „Jadran“.

Prethodnih dana upriličena je prezentacija Školskog broda “Jadran” građanima i turistima, kako bi se upoznali sa sadržajima ove ploveće učionice.

Majstori ugledne barske kalafatske radionice Bokovac iz Bara obnavljaju dijelove snasti školskog broda “Jadran” Mornarice VCG.

Ova radionica je na javnom konkursu Ministarstva odbrane (MO) dobila posao popravke svih drvenih djelova, ukupno 22, od toga 12 snasti “Jadranova”, odnosno dijelova brodske opreme koji neposredno ili posredno služe za nošenje jedra, a posao bi trebao da bude završen do kraja godine prema ugovoru.

Kalafatska radionica Bokovac

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je početkom mjeseca protestnu notu Crnoj Gori zbog obilježavanja 90 godina školskog broda Jadran.

Taj jedrenjak, Hrvatska pokušava da vrati od 1991. godine.

– Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i evropskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila – navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

Zvanični Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda, “simbola viševjekovne hrvatske pomorske tradicije”.

Crna Gora je pozvana da do tada izbjegava jednostrane aktivnosti koje su, kako su rekli u hrvatskom Ministarstvu, suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusjedskih odnosa, načelima poštovanja i međunarodnog prava pronađe trajno rješenje.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u noti podsjetilo da je slijedom poznatih okolnosti iz nedavne prošlosti, tadašnja državna zajednica Srbija i Crna Gora u svom fizičkom posjedu zadržala najveći dio vojne imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Taj resor je naveo i da su, nakon razdvajanja Crne Gore od Srbije, dvije države između sebe raspodijelile tako zadržanu vojnu imovinu, uključujući i školski brod Jadran, koji je na dan osamostaljenja Hrvatske bio je upisan u upisnik brodova u hrvatskoj luci Lora.

Najčitanije