22.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslavljen Blagdan Imena Marijinog, patron Župe Stoliv

Vjernici Župe Stoliv su u četvrtak, 12. septembra proslavili Blagdan Imena Marijinog, svoje zaštitnice, a svečanu misu u istoimenoj crkvi u Donjem Stolivu održali su don Željko Pasković i don Ante Dragobratović.

Ovaj praznik je značajan u Crkvi, jer slavi ime Marijino, koju je Bog pozvao da bude Bogorodica, da nosi Isusa koji se u njoj utjelovio, ističe don Željko. Objašnjava da se jedno vrijeme ovaj Blagdan prenosio na nedjelju, međutim, želja vjernika i njegova želja je bila da se proslava vrati na 12. septembar, datum kada se i slavi, tako da su ove godine napravili tu promjenu.

Bič Bl. Ozane

-Poslije nekih 30-ak godina smo započeli slaviti Ime Marijino na datum koji mu pripada po crkvenom kalendaru. Ime Marijino je zaštitnica Donjeg Stoliva i njoj je ova crkva posvećena. Prvobitno ona nije bila župna crkva, to je bila crkva Sveti Ilija u G. Stolivu, a ova je bila kapelanija. U starim knjigama piše „Kapelanija Imena Marijinog“. Spletom povijesnih događaja ljudi su otišli iz G. Stoliva, a ovo je postala župna crkva, središte Župe Stoliv. Ima dosta pomoraca koji dođu ovdje pomoliti se prije nego što odu ili daju misu za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice, kao što se pjeva u samoj Himni Imena Marijinoga: „Od morske sile Ti si nas štitila“, objasnio nam je don Željko Pasković, župnik stolivski i prčanjski.

Hram Imena Marijinog je obnovljen i dobro očuvan. Glavni oltar je replika olatara u crkvi Gospe od Škrpjela. Na oltaru slijeva nalazi se kip Bl. Djevice Marije,  u čijem se podnožju čuva bič Blažene Ozane. Bičem koji ima pet resica na slavu Pet rana Kristovih ona se bičevala i time prinosila pokoru Bogu. Pored oltara zdesna izložen je manji dio zavjetnih pločica pomoraca koji su se spasili zagovorom Bl. Djevice Marije.

Natpis iz 1774. godine – Stoliv

Crkva je osvećena 1781. godine i jubilej od 250 godina posvećenja proslavljen je 2021. godine. Ipak, u natpisu iznad ulaza u crkvu ostavljen je ulomak sa uklesanom 1774. godinom, koju su mještani i graditelji planirali kao završetak izgradnje ovoga hrama.

/M.D.P./

Najčitanije