24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Prva opatijska barkajolka na gajeti “Madonnina”

Prva opatijska barkajolka na gajeti “Madonnina”
Baš kao morska sirena – Edit Zadković / Snimila Ana KRIŽANEC

Gajeta “Madonnina“, izgrađena 1987. godine u Dalmaciji, pronašla je novi život na Kvarneru zahvaljujući neumornom radu obitelji Zadković. Spoj iskustva i mladosti omogućio je preobrazbu ove tradicionalne hrvatske barke. Edit Zadković, 23-godišnja studentica politologije iz Opriča, postala je najmlađa i prva opatijska barkajolka, piše Novi List.

Editina priča započela je dubokom ljubavlju prema moru i drvenim barkama. Njezin otac, Edi Zadković, morski vuk s više od četrdeset godina iskustva, prepoznao je Editinu odlučnost i podržao njezinu viziju obnove stare gajete. Zajedno su radili na preuređenju “Madonnine” kako bi osvježili turističku ponudu Opatijske rivijere.

Obnova nije bila jednostavna. Od decembra 2023. do aprila 2024. godine, Edit i njezin otac neumorno su radili na gajeti. Poštujući tradicionalne metode, osigurali su da barka zadrži svoj povijesni šarm. Danas “Madonnina” može prevoziti osam osoba, uključujući kapetanicu Edit, koja vodi ture duž Opatijske rivijere.

Edit vodi ture ne samo za turiste, već i unutar organiziranih ljetnih programa TZ-a Opatije i TZ-a Lovrana. Gosti uživaju u čaši vina dok slušaju zanimljive priče iz povijesti Opatije, najstarijeg turističkog mjesta u Hrvatskoj. Tura završava s Polaroid fotografijom kao suvenirom, a traje sat i dvadeset minuta.

Edit želi oživjeti kulturnu baštinu svog kraja i nada se da će njezina inicijativa inspirirati druge te dovesti do povratka barkajola u Opatiju. Njezin otac Edi, koji je prvi put radio na obnovi drvene barke, sada ponosno priznaje njihov uspjeh. “Madonnina” je postala simbol njihovog rada i predanosti.

Izvor:Novi list

Najčitanije