20 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi koncert Gradskog hora Jadran oduševio publiku na zatvaranju TMF-a

Tonovi višeglasja bokeljskih horova zapalili su sinoć u publici vatre radosti i zadovoljstva u našoj plavoj vali. Gradski hor Jadran, koji vodi profesorka Andrea Orlando Tripović, nastupio je premijerno na završnici prvog Tivat Music Festival-a u prepunoj sali Centra.

Hor je obnovljen poslije dvadesetak godina u februaru, pod okriljem CZK Tivat, a gosti veličanstvene muzičke noći bili su Gradski hor Budva sa dirigentkinjom Laurom Ivanović i Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor, sa dirigentkinjom Dušicom Ćetković.

Na repertoaru su bile mediteranske pjesme i pop muzika. Kompoziciju Bokeljska noć, hor Jadran izveo je premijerno u obradi Jura Šabana-Stanića, a na bis kompoziciju Galeb i ja pjevao je a capella, uz aplauze i pratnju publike. Koncertu su, pored zvanica, Tivćana i Bokelja prisustvovali kompozitor Bokeljske noći, Hrvoje Hegedušić i sestra autorke teksta, tivatske pjesnikinje Maje Perfiljeve, Nada Francetić.

TMF – foto Dalibor Ševaljević

“Od samog starta smo hrabro i značajno podržali ovaj projekat i omogućili da se Festival desi. U proteklih mjesec i po dana, u prvoj godini Festivala, imali smo prilike uživati u bogatom programu i muzici vrhunskog kvaliteta na različitim lokacijala, preko trgova, parkova, ambijentalnih cjelina, rizorta, sve do ostrva Gospa od milosti. Uživali smo u nastupima virtuoza sa različitih meridijana. Imali smo prilike vidjeti domaće afirmisane umjetnike, a bogami i mlade nade i naraštaji dobilii su priliku da se pokažu i afirmišu, što nam je i bio cilj. Gradili smo publiku od beba do odraslih, desili su se neki novi ansambli i orkestri. Jako sam ponosan što smo dobili Festival vrhunskog kvaliteta, koji slavi umjetnost i koji će nas predstavljati i van granica Crne Gore. Čini mi se da smo već postigli zrelost kao da nismo na prvom izdanju Festivala. CZK Tivat će i dalje biti generalni pokrovitelj i vjerujem da će već slijedeće godine ovaj festival trajati duže. Posebna mi je čast što na kraju prvog TMF-a premijerno nastupa Gradski hor Jadran, uz podršku drugih bokeljskih horova i što je publika došla u velikom broju da ga podrži ”, kazao je Goran Božović, direktor CZK u uvodnom obraćanju.

“Brojke kažu da smo tokom osam nedelja održali 21 koncert na 11 lokacija, da smo ugostili preko 550 izvođača iz 21 države. Srce mi kaže da sam u posedu lepih trenutaka i sećanja, koje sam sa zadovoljstvom podelila sa umetnicima, saradnicima i sa publikom. Programi TMF-a obuhvatili su dela velike umetnosti, koje su izvodili umetnici sa svetskih scena, kao i dela iz žanra džeza i pop muzike. Posebnu pažnju poklonili smo najmlađoj publici, a poseban prostor dali smo autorima i izvođačima iz Tivta i Boke Kotorske, uz posebnu počast nekim istaknutim ličnostima, kao što je Maja Perfiljeva. Jedan od njih je i don Krsto Ivanović, venecijanski kanonik iz 17. vijeka, na čija libreta su poznati kompozitori pisali opera, a tek smo ih sada prvi put čuli u Crnoj Gori. Nismo zaboravili ni naše savremenike, Tivćane Ninu Perović i Ivana Marovića, čija su dela izvedena na Festivalu. Ugostili smo različite formacije, sve do simfonijskih orkestara, koji zahtevaju posebne produkcijske uslove. Pored poznatih dela, neke kompozicije smo čuli premijerno, kao uvertiru za operu Gospa od Škrpjela, koju je tek počela da piše Irena Popović Dragović. Imali smo ambasadore, mlade umjetnike Petru Radulović, sopranistkinju iz Kotora i basa Savu Vemića, porijeklom sa Durmitora, a sa radošću smo podržali mladu Tivćanku, Antoniju Vučinović, koja tek započinje svoju pevačku karijeru. Posebno smo ponosni na novi ansambl “Boka” i na obnovljeni hor Jadran”, kazala je umjetnička direktorka festivala, dr umjetnosti Dragana Jovanović, pozivajući publiku na novo druženje slijedeće godine, na drugom izdanju Festivala.

TMF – foto Dalibor Ševaljević

“Iznenađenje! Hor Jadran je vrlo dobar, čudim se kako je dirigentkinja uspjela sjajnu masu ljudi, koji imaju sluha, spojiti, napravila je veliki posao! Čestitam i njoj i cijelom zboru, boja mi je savršena. Kad sam je komponovao, zaista nisam očekivao da će Bokeljska noć toliko da traje, komponovao sam je za Splitski festival, a poslije je zaživjela i to svakog autora začudi koliko pjesma traje! To znači da su je ljudi prihvatili i to samo ide iz generacije u generaciju”, izjavio je Hrvoje Hegedušić.

Prvo izdanje Tivat Music Festivala održano je na više lokacija u Tivtu i Boki Kotorskoj, od 18. juna do 12. avgusta.

Najčitanije