29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. – Stiže prvi toplinski val

Vrućine  – foto Boka News

Prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. započeo je promjenljivo, ali taj se obrazac se promijenio te ove sedmice slijedi snažan toplinski val u južnoj, srednjoj i istočnoj Evropi.

Predviđa se da će se temperature popeti u nekim zemljama i do 40.

Glavni uzrok nadolazećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplinska kupola. Kada se uspostavi dugotrajno stabilno vrijeme, ovaj fenomen pojačava toplinske valove. Toplinska kupola djeluje poput poklopca na loncu. Ona zahvata znatno topliju vazdušnu masu i pritiska je prema tlu. Vazdušna masa se pritom značajno zagrijava kako dolazi do najnižih nadmorskih visina.

Od srijede do petka najtoplija vazdušna masa stiže od Italije prema Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. U Italiji i na Balkanu se predviđaju maksimalne temperature koje dosežu blizu 40°C.

U petak nam slijedi vrhunac toplinskog vala. U Italiji bi temperature mogle doseći i 42 stupnja Celzijusa. U četvrtak i petak se očekuje vrlo vruće vrijeme i diljem zemalja Balkana, s najvišim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa.

Sljedećeg vikenda nam stiže osvježenje sa zapada, a temperature će se vratiti na uobičajene vrijednosti za jun, s maksimalnim temperaturama od nekih 30-ak stepeni.

Srijeda, 19.06.2024.
Pretežno sunčano i veoma toplo. Vjetar uglavnom slab, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha od 12 do 24, najviša dnevna od 28 do 38 stepeni.

 

Najčitanije