17 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin proširuje invaziju na Ukrajinu, velika bitka za Kijev

Putin proširuje invaziju na Ukrajinu, velika bitka za Kijev
Kijev

Uprkos sve snažnijim međunarodnim kritikama – Putin je odlučio proširiti invaziju u Ukrajini. Razlog, ukrajinsko odbijanje pregovora. U toku su koordinirani napadi na gradove, uključujući one najveće – u Kijevu na sjeveru, Harkivu na sjeveroistoku, Odesi na jugu.

Ruska vojska javila je da je uništila više od 800 objekata vojne infrastrukture, dok ukrajinska vojska nastavlja pružati snažan otpor. Najveća bitka vodi se za Kijev. Sve je više ozlijeđenih, među kojima ima i djece. Iako Rusija tvrdi da ne gađa civilne objekte, raketom je pogođena stambena zgrada.

Borbe se vode na ulicama u središtu grada, a iako Rusija tvrdi da ne gađa civilne objekte, raketom je pogođena stambena zgrada. Sve je više žrtava, među kojima, prema pristiglim informacijama, nažalost ima i djece. Američki mediji pišu da je predsjednik Zelenski odbio ponudu Washingtona da ga evakuira iz Ukrajine. Poručio je da je “borba ovdje” i da mu “treba streljivo, a ne prijevoz”, a jutros je pozvao Ukrajince da se bore za Kijev.

EU će isključiti Rusiju iz SWIFT-a?

Brisel priprema treći paket sankcija prema Rusiji i postoji velika suglasnost zemalja članica EU-a oko isključivanja te zemlje iz SWIFT-a. Danas su i Italija i Mađarska, zemlje koje su se tome protivile – rekle da su na to spremne. Francuzi kažu da su blizu tome, a slične vijesti dolaze i iz Berlina.

Izvor:HRT

Najčitanije