12 C
Kotor

Slušaj online radio

Putnici posljednjeg leta easyJet-a iz Tivta za London doputovali dva minuta prije roka za “crvenu listu”, pojedini putnici vraćeni…

Aerodrom Tivat

Britanski putnici opisali su svoje haotično i dramatično putovanje kući iz Crne Gore, koje je kulminiralo slijetanjem na londonski aerodrom Gatwick, samo dva minuta prije roka za “crvenu listu” u ponedjeljak 30. avgusta u 4 sata ujutro, kada je Crna Gora i zvanično stavljena u najveću kategoriju rizika britanske vlade zbog zabrinutosti zbog stope epidemije koronavirusa.

Za svaki dolazak nakon isteka roka potrebno je platiti oko 2.300 eura za boravak jedanaest noći u hotelu s karantinom aerodromu, piše ExYu Aviation News i dodaje da je, kako bi putnicima omogućili da stignu na vrijeme, za dan ranije pomakao planirani polazak u ponedjeljak iz Tivta za London Gatwick.

Karte za jednosmjerni let prodavale su se preko 300 eura. Međutim, avion je pretrpio tehnički kvar i nije mogao letjeti iz Tivta natrag u Veliku Britaniju. Budući da se aerodrom Tivat mora zatvoriti nakon zalaska sunca (sun set), drugi avion je poslat iz Mančestera u Dubrovnik.

EasyJet je zbog toga organizovao autobuse za prevoz putnika preko hrvatske granice do dubrovačkog aerodroma, ali putnici koji imaju pravo da uđu u Veliku Britaniju, ali ne i u Evropsku uniju, bunili su se da neće moći ući u EU čiji je Hrvatska član.

Umjesto toga, pozvali su EasyJet da obavi let iz Podgorice. Prema riječima jednog od putnika, njihovi protesti su ignorisani.

“Rješenje koje je EasyJet pronašao bilo je samo za britanske državljane. Iako smo im rekli da nemamo schengensku vizu, odveli su nas u Hrvatsku, a zatim vratili u Tivat. Nakon što su nas ostavili, granična policija dodatno nam je utisnula pečat ‘odbijeno’ u pasoše. easyJet je u 2 sata ujutro poslao autobus i odveo nas u jedan od hotela u Tivtu”, kazao je ljutito jedan od putnika.

Avion iz Dubrovnika konačno je sletio u ponedjeljak 30. avgusta u Gatwick, samo dva minuta prije roka u 4 sata ujutro, sa 155 putnika. Oni koji su ostali mogu ili otići u hotelski karantin u Ujedinjenom Kraljevstvu ili provesti deset dana u drugoj zemlji koja nije na crvenoj listi Velike Britanije.

Najčitanije

Bokeski-Forum_320x250