19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Queen Elizabeth“ – Za kraj uspješne nautičke sezone

QUEEN ELIZABETH pred Kotorom
QUEEN ELIZABETH pred Kotorom

Uplovljavanjem posljednjeg ovogodišnjeg velikog kruzera – reprezentativnog broda „Queen Elizabeth“ čuvene britanske pomorske kompanije „Cunard Line“, danas je u Luci Kotor spuštena zavjesa na ovogodišnju, za njih veoma uspješnu, glavnu nautičku sezonu.

Zaključno sa današnjim danom, od početka ove godine u luku podno zidina Starog grada, uplovilo je 347 većih i manjih putničkih brodova koji su pritom doveli 309.077 putnika, 2 odsto manje nego u istom periodu lani. Koliki je značaj kruzinga za produžetak cjelokupne turističke sezone u Crnoj Gori, svjedoči i podatak da je juče na obalu u Kotoru sa „Queen Elizabetha“ sišlo preko 1.600 turista iz više od 40 država svijeta, a koji su uživali u atrakcijama Kotora, sunčanom i neuobičajeno toplom danu za kraj novembra. Iako velikih putničkih brodova neće biti do početka marta naredne godine, nautičku sezonu će i ove godine, tokom zimskih mjeseci „povezati“ mali kruzeri „Athena“ i „Artemis“ američke kompanije „Grand Circle Navigation“ koji će redovno, makar jednom nedjeljno uplovljavati u Kotor. Luka tog grada ove je godine zahvaljujući novoj infrastrukturi i priveznim pontonima, zabilježila i 10 odsto veći obima prometa u jahtingu jer je do juče ugostila 1.628 jahti,a na kojima je bilo 7.559 putnika što je 16 odsto više nego prošle godine.

Jelusic sa celnicima Luke Kotor
Jelusic sa celnicima Luke Kotor

„Izuzetno nam je drago što glavnu sezonu u Luci Kotor zatvara brod „Queen Elizabeth“ jer su to i ime kompanije „Cunard“ zaista institucije u svjetskom pomorstvu. To na najbolji način simboliše sve što smo svi – Luka, državne službe, agenti, pomorske vlasti, turoperatori koji zajedno kreiramo ovaj proizvod, postigli ove i proteklih godina, kada Kotor i Crna Gora bilježe ogroman rast kruzinga, jedan od najvećih u svjetskoj krizunig industriji.“- kazao je danas na svečanom koktelu za poslovne partnere i državne službe, izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac. On je podsjetio da je ove godine ta kompanija uložila dosta novca u širenje marine i poboljšanje kvaliteta usluga, a izgrađena je i nova poslovna zgrada, te moderan putnički terminal čije je opremanje u toku.

Jelusic sa kapetanicom Inger Torhauge na QUEEN ELIZABETH
Jelusic sa kapetanicom Inger Torhauge na QUEEN ELIZABETH

„Potpisali smo i pismo namjera sa čuvenim „Roayal Caribbean Cruises-om“ kao jednim od strateških partnera voljnih da zajedno sa preduzećem Luka Kotor, ulaže u nove sadržaje kako u luci, tako i u gradu, pa očekujemo od države da nam produži koncesiju na najmanje 30 godina kako bi sve te planove mogli realizovati na opštu dobrobit cijele Crne Gore.“- istakao je Kusovac.

“Luci Kotor“ u maju naredne godine ističe važenje aktuelnog ugovora o korišćenju morskog dobra, a menadžment te, jedne od rijetkih profitabilnih i uspješnih državnih kompanija, nada se da će Vlada preduzeću „Luka Kotor“ omogućiti novu koncesiju na 30 godina. Kusovac je najavio da će biti postavljene velike privezne bove kruzere duge do 300 metara, izgrađen privezni pilon, a njihovi partneri spremni su da odmah ulaže i u gradnju žičare Kotor – San Đovani.QUEEN ELIZABETH juce pred Kotorom

Posljednji ovosezonski veliki kruzer u luci Kotor juče je obišao i Predrag Jelušić, državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. On je tom prilikom od zapovjednice broda, kapetanice Inger Torhauge čuo izuzetne pohvale na račun atraktivnosti Boke Kotorske i kvaliteta usluga Luke Kotor, ali i sugestije o tome kako bi tu ponudu trebalo unaprijediti, prvenstveno kroz obezbjeđivanje velikim, 300 + metara dugim kruzerima, mogućnosti za siguran privez i kontakt sa obalom.

„Čestitam menadžmentu preduzeća „Luka Kotor“ i svim subjektima uključenim u ovaj posao na rezultatima postignutim u ovoj kruzing sezoni. Kruzing obezbjeđuje produžetak glavne turističke sezone i zahvaljujući njemu, našu zemlju posjećuju i turisti sa emitivnih tržišta koje bi inače teško privukli „klasičlnim metodama“. Stoga dajem punu podršku razvojim planovima Luke Kotor, posebno u domenu opremanja terminalne zgrade i bolje organizacije priveza velikih brodova i komfornijeg prilaza obali njihovih putnika. Sve ovo, uz najave njihovih partnera o investiranju u kompatibilne projekte poput žičare, prilika su da se revitalizuje i hotelska privreda u Kotoru, ali i još bolje turistički valorizuje zaleđe grada.“- ocijenio je Jelušić.

Reportažu sa kruzera možete pročitati i vidjeti narednog vikenda…

Najčitanije