17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Radulović čestitao Svjetski dan pomorstva

Radulović čestitao Svjetski dan pomorstva
Pomorci – Udruženje pomoraca – foto Boka News

Ministar pomorstva, Filip Radulović, čestitao je Svjetski dan pomorstva svim pomorcima, brodarima i radnicima u pomorskoj industriji.

“Danas je Svjetski dan pomorstva. Čestitke svim pomorcima, brodarima i radnicima u pomorskoj industriji, koji svojim trudom i predanošću doprinose sigurnosti plovidbe”, napisao je Radulović na mreži X.

Filip Radulović

On je posebno istakao značaj očuvanja mora i okeana, te ukazao na važnost ulaganja u pomorsku infrastrukturu.

“Svim pomorcima želim mirno more i siguran povratak svojim domovima”, rekao je Radulović.

Ovogodišnji Svjetski dan pomorstva, koji se svake godine obilježava posljednjeg četvrtka u septembru, stavlja naglasak na sigurnost na moru, u povodu 50. obljetnice Međunarodne konvencije o sigurnosti života na moru (SOLAS). Ovaj najvažniji globalni sporazum o sigurnosti brodova vuče svoje korijene iz lekcija naučenih nakon potonuća Titanica.

Arsenio Dominguez, glavni tajnik Međunarodne pomorske organizacije (IMO), izjavio je: “Godina 2024. označava pola stoljeća od usvajanja SOLAS-a. Ova konvencija postavila je temeljne međunarodne standarde za sigurnost brodova, čime je smanjila rizike na moru. No, moramo nastaviti prilagođavati sigurnosne mjere kako se brodarstvo mijenja. Svjetski dan pomorstva poziva na suradnju i napredak.”

SOLAS je prvi put usvojen 1914., nakon tragedije Titanica, a današnja verzija stupila je na snagu 1. novembra 1974.

Najčitanije