18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Rakčević: Platforma za spašavanje Instituta Igalo donijeta nezakonito

Institut Igalo – foto Boka News

Platforma za spašavanje Instituta “Simo Milošević”, koju je u petak usvojila Vlada, donijeta je nezakonito i bez konsultacija sa manjinskim akcionarima i odborom direktora, saopštio je suvlasnik HTP Vile Oliva, Žarko Rakčević.

Rakčević, čija kompanija je vlasnik 27,5 odsto akcija Instituta, rekao je Pobjedi da su takvi potezi neprihvatljivi i nezakoniti, naglašavajući potrebu za transparentnim i legalnim procesima u vođenju Instituta.

Platforma predviđa hitnu finansijsku pomoć i dugoročne mjere restrukturiranja, ali ostaje otvoreno pitanje kako će se riješiti nesuglasice između države i manjinskih akcionara. Vlada je u petak saopštila da su na potezu manjinski akcionari koji su pozvani da se uključe u borbu za spas i “novo zlatno doba Instituta”.

„Ne mogu da komentarišem platformu, jer niko od manjinskih akcionara, koji posjeduju 44 odsto udjela u Institutu, niti odbor direktora, koji je prema Zakonu o privrednim društvima organ koji upravlja akcionarskim društvom zajedno sa Skupštinom i izvršnim direktorom, nije upoznat sa njenim tekstom“, kazao je Rakčević.

On tvrdi da se radi o kršenju zakona.

„Prema zakonu i statutu akcionarskog društva, institucija koja upravlja društvom, a to je odbor direktora, daje smjernice izvršnom direktoru, utvrđuje poslovnu strategiju i ne može prenositi svoje nadležnosti na druga lica“, objasnio je Rakčević.

On je dodao da je situacija paradoksalna, jer Vlada u četvrtak usvojila platformu, a sljedećeg dana poslala mejl odboru direktora da usvoji predloženi ugovor o djelu za angažovanje stručnih konsultanata, koji su već počeli da rade mjesec ranije.

„Ispada da bord treba da, umjesto upravljanja društvom, služi kao pokrivalica za verifikaciju odluka donijetih na nenadležnom mjestu i na nezakonit način. U saopštenju Vlade navodi se da manjinski akcionari treba da podrže i da se uključe u spašavanje Instituta, a godinama se ignorišu prijedlozi manjinskih akcionara u odboru direktora i upozorenje na nezakonito partijsko upravljanje Institutom“, saopštio je Rakčević.

On je podsjetio da su predstavnici Vlade 21. marta, bez konsultacija sa bordom i manjinskim akcionarima, najavili novu procjenu imovine koja je trebalo da bude gotova za deset do 12 dana.

„Do danas procjena nije obavljena, niti je razgovarano sa manjinskim akcionarima. Predočeno je da je donošenje procjene preduslov za dalje korake. Nakon procjene novog stanja imovine Instituta, trebalo bi da se otvore razgovori sa manjinskim akcionarima o daljim koracima. Dva i po mjeseca nakon te najave, još nema ni procjene, ni razgovora, ni ponude od vlasnika kontrolog paketa akcija – države“, kazao je Rakčević.

On smatra da je to kršenje Zakona o privrednim društvima i statuta kojima se reguliše funkcionisanje akcionarskih društava.

Platforma je usvojena na prijedlog Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Plan predviđa niz mjera koje će omogućiti modernizaciju i unapređenje rada Instituta, čime će se ojačati njegova pozicija renomiranog centra za rehabilitaciju i medicinski turizam.

Plan ima za cilj stabilizaciju poslovanja Instituta, sa akcentom na očuvanje radnih mjesta i unapređenje kvaliteta usluga – saopštili su iz ovog resora.

„Postupak restrukturiranja traje do tri godine, s tim što praćenje i izvještavanje Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) traje do pet godina. Plan restrukturiranja, koji se izrađuje i do šest mjeseci, podrazumijeva jasan vlasnički odnos i spremnost svih akcionara da se uđe u ovaj postupak. Pomoć za restrukturiranje se, sa stanovišta državne pomoći, smatra najrazornijom po konkurenciju, pa je iz tog razloga ovu pomoć moguće dodijeliti samo jednom u deset godina“, navodi se u platformi.

Izuzetno je, kako je objašnjeno, važno d se utvrdi tačan iznos potrebnih sredstava, jer eventualne buduće finansijske poteškoće Instituta isključuju mogućnost bilo kakve dodjele državne pomoći do isteka tog perioda.

U dokumentu je navedeno da će država i ostali akcionari moći da učestvuju u troškovima restrukturiranja u ukupnom iznosu ne većem od 50 odsto. Ostali dio se obezbjeđuje na tržištu kapitala, a jedna od mogućnosti je da Institut prodajom sopstvene imovine obezbijedi učešće u troškovima restrukturiranja, a u praksi je čest slučaj da se pojavi investitor.

„Dozvoljeno je sve što isključuje elemente državne pomoći, ali je izuzetno važno znati ko i u kolikom iznosu učestvuje u troškovima restrukturiranja, jer nije moguće započeti izradu plana restrukturiranja, dok se ne obezbijede kapital ili investitor“, piše u dokumentu.

Restrukturiranje, kako je objašnjeno, predviđa gašenje i/ ili prodaju djelova koji dovode do gubitka, mada se zaključuje da finansijske poteškoće proizilaze iz nerealno niske cijene po kojoj Institut zbrinjava pacijente iz redovnog zdravstvenog osiguranja, a ne zbog toga što neki njegovi djelovi posluju negativno.

„Prodaja imovine, otpis dugova i napuštanje djelatnosti koje ostvaruju gubitke, koji bi u svakom slučaju bili potrebni da bi se ponovo uspostavila održivost, u načelu se ne smatraju dovoljnim za rješavanje narušavanja konkurencije, već se, kao ustupak konkurenciji, traži i napuštanje jednog (manjeg) dijela isplative djelatnosti“, objašnjeno je u dokumentu.

Takođe, Ministarstvo finansija treba da obavijesti Agenciju za zaštitu konkurencije (AZZK) da nije prenijeta državna pomoć Institutu od 1,36 miliona EUR po osnovu Ugovora o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza, zaključenog 29. septembra prošle godine, između Agencije za osiguranje depozita iz Beograda, Jugobanke u stečaju i Crne Gore, odnosno Ministarstva finansija i da nije potrebno izvršiti povraćaj na teret Instituta.

Navodi se da je odmah moguća dodjela do 750 hiljada EUR u vidu de minimis naknade za usluge od opšteg ekonomskog interesa, što bi omogućilo trenutnu podršku Institutu dok Agencija za zaštitu konkurencije ne odobri plan spašavanja.

Osim Vlade, koja ima 19,2 odsto akcija Instituta, u vlasničkoj strukturi je Investiciono-razvojni fond sa 23,65 odsto, Fond za zdravstveno osiguranje sa 10,23 odsto, kao i Zavod za zapošljavanje sa 3,41 odsto. Vile Oliva posjeduju 27,5 odsto, Valent Pharmaceuticals internet USA 1,29 odsto, ostala pravna lica 3,27 odsto i fizička lica 11,52 odsto. Institut na parceli od 229,12 hiljada kvadrata ima objekte površine 88,04 hiljade kvadrata, te 522 zaposlena, od kojih je 235 medicinski kadar.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije