20 C
Kotor

Slušaj online radio

Rasterećen, bez imperativa, Dukić se oštri za Igre

Rasterećen, bez imperativa, Dukić se oštri za Igre
Dukić i Klakor – foto COK

Milivoj Dukić, jedriličar i bez ikakve sumnje jedan od najuspešnijih sportista u istoriji Crne Gore ulazi u završnu fazu priprema za start na Olimpijskim igrama koji je zakazan za 1. avgust.

Dukić će četvrti puta uzastopno biti učesnik Olimpijskih igara, imao je privilegiju da zajedno sa Dankom Kovinić nosi zastavu Crne Gore na ceremoniji svečanog otvaranja, a sada je maksimalan fokusa na iskušenjima koja ga očekuju na regatnom polju u Marseju. Odbrojavanje je počelo, 43 najbolja jedriličara planete, koje su uspela da se probiju kroz izuzetno zahtevan sistem kvalifikacija, boriće se za mesto u TOP 10, odnosno u medal race regati, a zatim i za medalje.

Među momcima koji dolaze iz zemalja koja basnoslovno više ulažu u jedrenje u odnosu na Crnu Goru, oseća se pritisak, oseća se tenzija, dok je u crnogorskom timu, atmosfera relativno mirna i opuštena. Svi su svesni koliko je rada, truda i entuzijazma uloženo da bi se stiglo do Olimpijskih igara. Svi su svesni da je plasmanom u Francusku, ostvaren ogroman uspeh, ali…

Milivoj Dukić – foto privatna arhiva

Ali, Dukić je poznat kao borac bez mane i straha. U pitanju je momak koji već dvadesetak godina vodi ravnopravne borbe sa najboljim jedriličarima planete širom sveta. Nema nikakve dileme da će Dukić i selektor Ilko Klakor dati sve od sebe u periodu koji sledi.

Imperativa nema, pritiska nema, ali ljudski i sportski je nadati se da Dukić, kao što je to bio slučaj i na Olimpijskim igrama u Tokiju može da se umeša u borbu za mesto u medal race regati. U Japanu je nedostajalo malo sportske sreće, iako je Dukić i tada ispisao stranicu istorije, osvajanjem jedne od regate. Možda je kucno čas da malo sportske sreće bude na strani Dukića i selektora Klakora, kao i svih ljubitelja jedrenja u Crnoj Gori.

Konkurencija je vrhunska, u Marsej je stigao sami krem svetskog jedrenja, ali budite sigurni da će se Dukić od prve do poslednje regate boriti za mesto u TOP 10.

Srećno Milivoje, srećno Ilko!

/Svetozar Janičić – Sport Klub/

Najčitanije