35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Ratković: Sezona loše počela, neadekvatna pripremljenost rezultirala brojnim problemima

Turizam – Tivat – foto Boka News

Neadekvatna pripremljenost za turističku sezonu rezultirala je brojnim problemima, a već sada može konstatovati da je turista manje nego prošle sezone, kaže za Gradsku televiziju turizmolog i Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, Rade Ratković.

Za mjerodavnu ocjenu dosadašnjeg toka turističke sezone, kako kaže Ratković, nemamo nikakve podatke.

“To je naš stari problem, podaci nam kasne mjesec, do dva mjeseca. Nemamo podatke i nemamo podatke o privatnom smještaju. I mi se onda snalazimo, molimo da nam kažu kolike su boravišne takse naplatili, po tome procjenjujemo. I očito je manje turista nego što je bilo prošle godine, naročito fizičkih lica, u privatnom smještaju. Možda je slično ili malo veće u hotelima. Sve u svemu, stanje je lošije nego prošle godine“, kazao je Ratković.

Naglašava da je saglasan sa pojedinim turističkm poslenicina, poput Dragana Ivančevića, koji smatraju da sezona nikad lošije nije dočekana.

“Imamo situaciju koja podržava neko vanredno stanje, nama su gradilišta infrastrukturna u centru Budve. To još traje. Trajaće do kraja jula, možda i dalje“, naveo je Ratković.

Iz razgovora sa hotelijerima, Ratković zaključuje da veliki problem predstavlja struktura turista, gosti niskoplatežne moći.

Budva – Turizam – foto Boka News

Turistički stručnjak smatra da će se hronično loše upravljanje destinacijom loše odraziti na imidž naše države i da hitno, po ugledu na druge mediteranske zemlje, treba donijeti reforme.

“Treba se povezivati sa susjednim destinacijama, kao što smo to radili prije devedesete. I, normalno uvesti turističko zakonodavstvo, da imamo stalni monitorning i da imamo mjere koje će rasteretiti ljetnje mjesece“, poručio je Ratković.

Mi smo avio-destinacija i glavna tržišta, naročito zapadno-evropska, moraju nam biti pravovremeno organizovana, zaključuje Ratković.

Najčitanije