27.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Razigrane orke “napadaju” jedrilice vjerojatno zbog dosade

Razigrane orke “napadaju” jedrilice vjerojatno zbog dosade
kit-kitovi-more

Od 2020. zabilježeno je najmanje 673 slučaja napada orki, poznatih i kao kitovi ubojice, na čamce u obalnim vodama Maroka, Španjolske i Portugala. Grupa znanstvenika sada vjeruje da je otkrila zašto to čine.

Grupa stručnjaka za orke sastala se u Madridu u februaru na trodnevnoj radionici kako bi razgovarali o tom problemu, a prema njihovom izvješću ponašanje kitova ne proizlazi iz agresije, već vjerojatnije iz činjenice da je skupina orki, koji se nazivaju i ‘iberijskim kitovima ubojicama’, samo razigrana i da im je dosadno.

Ponašanje orki ima više sličnosti s trendovima viđenim drugdje i čini se da je povezano s igrom ili druženjem, možda potaknuto nedavnim povećanjem i dostupnošću plijena, što smanjuje vrijeme potrebno za traženje hrane, stoji u izvješću.

Prema izvješćima, orke su u nekim slučajevima otrgnule kormila čamaca i potopile ih najmanje sedam. Ali jedan stručnjak koji je sudjelovao na radionici u Madridu kaže da su kitovi jednostavno započeli trend igranja s kormilima čamaca i da su to nastavili činiti nakon što su shvatili da bi im to mogle biti igračke.

– Postoje dokumentirani dokazi da se orke igraju djelićima broda, rekao je Alexandre Zerbini, predsjednik znanstvenog odbora Međunarodne komisije za kitolov.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije