15 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekonstrukcija hercegnovske pjace i peškarije: Dio grada koji još podsjeća na nekadašnji duh grada

Uređenje hercegnovske p(i)jace i peškarije (ribarnice) koja se nalazi u centru grada, trebalo bi da bude završeno do kraja maja, kazala je za Boka News direktorica Komunalno -stambenog preduzeća Jasmina Konjević.

“Planirano je postavljanje 36 novih tezgi, zamjena podnih rešetki i gdje je potrebno,  popravka kamene podloge”, objasnila je Konjević navodeći da će dok traje adaptacija.  pjaca raditi normalno, jer će se radovi obavljati fazno. Ona je kazala da je tokom godine na pjaci 20 tak stalnih zakupaca tezgi, dok se ljeti taj broj poveća.

U toku je rekonstrukcija peškarije koja radi u okviru pjace. U prodajnom prostoru  koji će imati 8 rashladnih  stolova, planirana je zamjena podnih i zidnih obloga  i instaliranje rashladnih uređaja. Biće adaptiran i odgovarajući prostor  za čišćenje ribe. Zbog neplaniranih dodatnih radova projekat će koštati 25 hiljada eura. Podsjećamo da je peškarija poslednji put renovirana 2006. godine.

Prije sedam godina u  okviru hercegnovske pjace otvoren je i dio za prodaju mliječnih i proizvoda od mesa.  Na oko 60 kvadrata u okviru  gradske pijace, u skladu sa standardima HASAPa  izgrađen je prostor u kome su smještene rashladne vitrine sa  jednoobraznim tezgama.

Rekonstrukcija hercegnovske pjace

Hercegnovska zelena pjaca  jedan je od karakteristčnih dijelova zapadnog podgradja. Pijačni prostor od oko 670 kvadrata koji je “oivičen” objektima u obliku potkovice, izgradjen je  početkom prošlog vijeka za potrebe konjice Austrougarske vojske koja je u to vrijeme upravljala Bokom. Konjušnice je do Drugog svjetskog rata koristila i Vojska Kraljevine Jugoslavije, a krajem pedesetih godina , sa obližnje Kruševačke pjace, zelena pijaca je premještena u sadašnji prostor.

Komercijalizacija mnogih objekata, naročito poslije zemljotresa 1979.godine, učinila je da se izgubi duh grada, ali i njegova ambijentalna prepoznatljivost.  Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog raspisala je prije desetak godina konkurs za idejno rješnje dijela grada od oko 1.978 kvadrata, koji osim zelene pijace, obuhvata i pjacete sa istočnog i zapadnog ulaza na pijacu i dio ulice X hercegovačke brigade, što je trebalo da doprinese očuvanju ambijentalne prepoznatljivosti grada. Taj projekat nikada nije realizovan, kao ni i testamentarna oporuka Elize Duković da se iz njene ostavštine odvoji dio za rekonstrukciju tadašnje pijace u Herceg Novom. U hercegnovskoj opštini zelene pijace, osim u centru grada, rade još u Igalu, Zelenici i Bijeloj.

Inače riječ pjaca pijaca- označava trg, tržište ili široku ulicu.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije