20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekonstrukcija magistrale – dokumentacija za dionicu od Jaza do aerodroma Tivat na javnom uvidu

Tivat- foto Boka News

Uprava za saobraćaj Vlade Crne Gore dostavila je Opštini Budva, ESIA paket dokumentacije koji sadrži Elaborat procjene uticaja rekonstrukcije magistralnog puta Debeli Brijeg-Tivat-Budva, koji se odnosi na rekonstukciju magistralnog puta M-2 na dionici aerodorom Tivat-Jaz.

Na magistralnom putu Debeli Brijeg – Tivat – Budva, čija je rekonstrukcija planirana u naredne dvije godine, predviđena je izgradnja sedam putnih mostova, četiri propusta, jednog pothodnika i prolaza za bezbjedno kretanje životinja, 11 novih kružnih tokova, dok će dva postojeća biti rekonstruisana.

Kako navode, očekuje se da će izgradnja puta početi 2021. godine i da će trajati oko 24 mjeseca.

Kada je riječ o dionici od Jaza do Tivta, njena dužina iznosi 16 km. Početak dionice se nalazi na skretanju za plažu Jaz, a kraj na ulazu u Tivat poslije skretanja za aerodrom Tivat.

– Trasa predmetnog bulevara prolazi uglavnom kroz ravničarsko područje. U prvom dijelu trase koja počinje od skretanja za plažu Jaz do izlaza iz Lastve Grbaljske nalazi se veći broj poslovnih objekata kao i određeni broj objekata namijenjenih za individualno stanovanje. Trasa prolazi kroz naselja Poljice i Lastvu Grbaljsku. Od početka trase do Lastve Grbaljske izgrađeni objekti se uglavnom nalaze sa desne strane saobraüajnice, dok su u Lastvi Grbaljskoj objekti izgrađeni sa obje strane saobraćajnice. Ovaj dio trase se može smatrati kao dio sa srednjom gustinom naseljenosti i izgrađenosti – piše u dokumentu.

Nakon ovoga trasa prolazi kroz Radanoviće gdje se nalazi veći broj izgrađenih objekata namijenjenih uglavnom za poslovanje i manji broj objekata za stanovanje, O.Š. Nikola Đurković, stadion fudbalskog kluba Grbalj i sl. Objekti su izgrađeni sa obje strane saobraćajnice. Ovaj dio trase se može smatrati kao dio sa većom gustinom naseljenosti i izgrađenosti.

– Trasa saobraćajnice se završava na ulazu u Tivat, odmah nakon skretanja za aerodrom Tivat. U ovoj dionici od kružnog toka za Kotor do kraja tarse nalazi se aerodrom Tivat. Nema izgrađenih objekata namijenjih za stanovanje, kao ni drugih poslovnih objekata.

Dionica magistralnog puta od Tivta do Jaza planirana je sa dvije saobraćajne trake po smjerovima (širine 3.25m), razdjelnim pojasom (širine 2m), obostranim trotoarima (minimalne širine 2m) i gdje dozvoljavaju prostorne mogućnosti zelenim pojasom uz kolovoz (širine 1,0m). Širina traka za isključenje, kao i autobuskih stajališta je 3 metra.

“Tokom ljetnjih mjeseci (jun, jul, avgust) nije planirano izvođenje građevinskih radova kako bi se izbjeglo izazivanje gužvi i smetnji u okolini. Građevinski radovi će se izvoditi između 09.00 – 17.00 sati (sa izuzecima), dok će pristup lokalnim preduzećima biti uspostavljen tokom cijelog perioda izgradnje”, piše u Elaboratu.

Zainteresovana lica mogu ostvariti uvid u dokumentaciju u prostorijama Sekretarijata za komunalno stambene poslove u periodu od 15 dana od 13. novembra radnim danima od 12 od 14 sati, kao i na sajtu Opštine Budva.

Izvor:RTV Budva

Najčitanije