16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Resital Ratimira Martinovića na KotorArtu, četvrtak 10. avgust

Ratimir Martinovic photo

Pijanista, univerzitetski profesor i izvršni i umjetnički direktor KotorArta, Ratimir Martinović, nakon više od 10 godina, održaće resital u Kotoru, svom rodnom gradu. Koncert, pod nazivom Intime, zakazan je za četvrtak, 10. avgust, u Samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, sa početkom u 21 sat.

Na koncertu, koji posvećuje svojoj majci Ljiljani, izvešće djela Vasilija Mokranjca i to Temu i osam varijacija (1947), Sedam etida (1951-52), Šest igara (1950-57), kao i tri svite Fragmenti (1955-56),  Odjeci (1973) i Intime (1973). Ovim koncertom će se i na KotorArtu obilježiti veliki i značajan jubilej, 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih kompozitora simfonijske i klavirske muzike sa ovih prostora, Vasilija Mokranjca.

Njegov klavirski opus, koji broji 13 setova kompozicija, kao i samostalnih komada, ukupnog trajanja 2 i po sata, ponovo je oživljen kada ga je 2016. godine Ratimir Martinović premijerno izveo u okviru festivala BEMUS, da bi ga na kraju 2019. godine i objavio na dva kompakt-diska u izdanju kuće Naxos Grand Piano.

Rob Barnet za MusicWeb International u kritici ovog duplog kompakt-diska piše: Ratimir Martinović izvodi klavirsku muziku s preciznošću i žarko joj se prepuštajući; ništa polovično… Robert Nemecek za Piano News ističe: Iza svake fraze se naslućuje pijanista koji se dušom i tijelom posvetio ovoj izuzetno fizički i psihički zahtjevnoj muzici. Philip Borg-Wheeler za Magazin Fanfare, piše: Muzika na ova dva CD-a nudi obilje raznolikosti – od velikih, masivnih, tehnički zahtjevnih komada, do intimnog, misaonog, ili tihujućeg muzičkog traganja. Kvalitet snimka je izvrstan, dok je propratni tekst CD-a, koji je napisao izvođač Ratimir Martinović, veoma informativan i koristan.

Martinović, koji je ujedno i jedan od osnivača fondacije Vasilije Mokranjac, tokom 2023. godine nastupiće na koncertima u regionu, Italiji, Turskoj, Kini i SAD-u, na kojima će, u čast godišnjice, svirati izbor iz Mokranjčevog raznovrsnog opusa.

Najčitanije