21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rijeka – započelo osmo izdanje festivala Fiumare koji oživljava stogodišnju baštinu grada

Fiumare foto Grad Rijeka

Zaslugom neumornih entuzijasta – zaljubljenika u more i pomorsku tradiciju Rijeka nudi svojim građanima i posjetiteljima zanimljivu manifestaciju u retro stilu – „Fiumare“ – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije. Rijeka se u vrijeme održavanja manifestacije “vraća 100 godina u prošlost” kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.

Jedinstveni festival mora i pomorske tradicije valorizira pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Kvarnera, a za trajanja manifestacije Rijeka odiše primorskim duhom i na svakom koraku posjetiteljima nudi zanimljiva događanja povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevicom.

Rijeka se u vrijeme održavanja manifestacije vraća sto godina u prošlost kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevicom, „Fiumare“ postaje svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Delte – Mrtvog kanala i Verdijeve ulice – spojnice s tržnicom i lukom.

Tradicijske drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, brodomodelarske radionice i promocija starih običaja, fotografija i slika, tradicijske pjesme i plesovi, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi kazališta i povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra – sve to je kolaž oživljenih slika Mrtvog kanala kroz stoljeća.

Festival je počeo u utorak 28. svibnja na Korzu kada se prezentirala tradicijske barke obnovljena putem europskog projekta „Mala barka 2“ te je održan svečani defile sudionika festivala. Mohović je građane posebno pozvao da sudjeluju u programima u petak i subotu, kada se na Gatu Karoline Riječke održava cjelodnevni program za djecu i mlade, kao i predavanja, edukacije, glazbeni događaji i izložbe.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je glavna vrijednost festivala njegovo podsjećanje na pomorsku tradiciju i istinske korijene ovog područja koji su od Rijeke napravila otvoreni, kozmopolitski grad u kojeg dolazi mnogo novih ljudi, brodova i ideja, grad kakav je danas.

Festival okuplja 30 programskih partnera i 10 gostujućih udruga, a održat će se na 25 lokacija sa stotinjak raznih događanja, izložbi, predavanja ne temu mora i maritimne baštine.

Facebook event, kao i program festivala, možete pronaći OVDJE.

Najčitanije