24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Rimska noć u Risnu – stiže i Dioklecijanova legija iz Splita

Rimska noć u Risnu – stiže i Dioklecijanova legija iz Splita
Rimska noć – foto Boka News

Risan će večeras četvrtka, 18. jul, biti u znaku Antičkog Rima, kada če biti održana peta po redu Rimska noć.

I ove godine ćemo se potruditi da uspijemo u namjeri da lokalnom stanovništvu, najmlađima ali i svim zainteresovanima kroz zabavne i edukativne radionice i aktivnosti približimo kulturno nasljeđe ovog mjesta kao i važnost arheologije u turizmu, poručuju iz TO Kotor.

U četvrtak, 18. jula  na šetalištu u Risnu od 20 sati donosimo veliki broj aktivnosti za razne uzraste, priliku da dobijete frizuru iz rimskog doba ili lice oslikano na razne načine, za one malo “veće” i drugačijih interesovanja predavanje o Rimskom dobu, a oni odvažni će se moći oprobati u streličarstvu

I ove godine, samo na drugoj lokaciji, tačnije na platou Luke Risan nastavljamo saradnju sa Dioklecijanovom legijom, organizacijom iz Splita koja se bavi promocijom antičke kulture.

Njihovo udruženje broji preko 30 članova, uglavnom studenata zaljubljenika u kulturu i istoriju. Izvodeći nastupe širom Evrope nastoje oživjeti i održati u životu rimsku kulturu sa početkom u 21.30h. Predstavljaju rimsku legiju pod nazivom Flavia Felix koja potiče iz prvog vijeka nove ere a korijene vuče iz malog mjesta Kistanje.

Pored legionara, imaju i gladijatorsku sekciju čiji članovi predstavljaju gladijatorske borbe izvodeći vrlo zahtjevne poteze. Stoga i ove godine organizujemo malu igraonicu gladijatora praćenu dolaskom Dioklecijanove legije.

Nakon njih, program nastavljamo plesom sa sabljama i vatrom koji će izvesti “Ujedinjena plemena”. Ujedinjena plemena čine skupina  plesnih grupa Walde i Niprije kao i udruženja Red Rays i Vodorige. Ove grupe umjetnika svojim umijećem i lakoćom izvođenja ostavljaju bez daha, a zapravo svaka od vještina iziskuje veliki trud, koncentraciju i  naravno pažljivost, a strahu u njima nema mjesta. Svojim plesom i pokretom kroz vatru pomiču svaku granicu između pokreta i statičnosti, stvarnosti i mašte..

Još jednom, pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u zabavnim i poučnim aktivnostima koje će nas “vratiti” u antičko doba, a oni koji žele, mogu se i obući u skladu sa tematikom, za upotpunjen doživljaj, poručuju iz TO Kotor.

Najčitanije