17 C
Kotor

Slušaj online radio

“Risan – nekad i sad”

“Risan – nekad i sad”
Risan nekad i sad – izložba

U okviru pratećeg programa 3. Festivala etnološkog filma – RISAN 2024. na risanskoj rivi u nedjelju 1. septembra s početkom u 18 i 30 sati biće otvorena izložba fotografija “Risan – nekad i sad” autora fotografa Ranka Maraša i politikološkinje mr Jelene Čečur.

Izložbom želimo da prikažemo ljepote Risna, njegov razvojni potencijal u arhitekstonskom smislu i smislu očuvanja i valorizacije kulturne baštine koju posjeduje, ali i postojeće stanje te baštine Risna, koja je trenutno zapostavljena, poručuju autori.

Izložba je koncipirana iz dva segmenta.

Prvi oslikava Risan kakav je bio nekada, kroz reprodukciju fotografija sakupljenih iz ostavština koja se čuvaju u ustanovama kulture i risanskim porodicama.

Ove fotografije su poslužile kao model fotografu Ranku Marašu da sa iste lokacije i istog ugla prikaže kako to Risan izgleda danas i kakve promjene su uslijedile nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine. One predstavljaju drugi segment naše izložbe, ali i njegov vizuelni fotografski doživljaj.

Utisak o Risnu nekada je utisak o jednom lijepom primorskom gradu, u čijem pejzažu dominira austrijska gradnja. Grad je sa sređenom rivom i palmama, jasno vidljivim zelenim površinama i lako uočljivim osmanskim arhitektonskim zadnjima i imanjima oko njih.

Impresija Risna sada jeste takva da je primjetno da ono što je nekad grad baštinio ili je potpuno uništeno ili je u fazi propadanja.

Cilj je da ovom izložbom aktuelizujemo potrebu jasne strategije valorizacije kulturne baštine Risna i da apelujemo na donosioce odluka da više pažnje i stručne opreznosti posvete ovom problemu u kom se Risna nalazi od 1979. godine do današnjeg dana.

Podsjetimo, ovogodišnje izdanje festivala je revijalnog i tematskog karaktera, a tema je nasljeđe / ostavština / baština.

Centralni program trajaće od 31. avgusta do 3. septembra na platou palate Ivelić u Risnu s početkom u 20 sati i biće prikazano deset filmova po selekciji reditelja Vladimira Perovića.

Festival etnološkog filma

U ponedeljak, 2. septembra u 18 sati u avliji porodice Kordić na Bujevini biće predstavljena publikacija “Porodica Kordić u Risnu” koja je rezultat višedecenijskog istraživanja porijekla svoje porodice kroz razne arhive širom Boke Kotorske autora Branislava Brana Kordića iz Risna. Ovim programom želimo da istaknemo značaj arhivskog istraživanja i damo pozitivan  primjer brige o porodičnim korijenima, a možda i da podstaknemo želju u nekom da se posveti istraživanjima istorijata svoje porodice. O značaju arhivskog istraživanja, kao i o poduhvatu autora da govoriće naša uvažena arhivistkinja Snežana Pejović. Publika će imati priliku i da posluša kako potrebu istraživanja sopstvenog porijekla vidi iz stručnog ugla antropološkinja Tamara Lepetić. Nakon ovog, uslijediće predavanje o pravu miraza u kotorskom Statutu iz 1616. godine Janka Paunovića, doktoranda na Institutu za rimsko pravo na bečkom pravnom fakultetu čiji fokus istraživanje jeste miraz, za njega ključna društvena institucija.

Najčitanije