17 C
Kotor

Slušaj online radio

Risan – otvorena rekonstruisana zdravstvena stanica

Zdravstvena stanica u Risnu, koja je pod ingerencijom Doma zdravlja Kotor, danas je nakon sveobuhvatne adaptacije svečano otvorena.

Dom zdravlja Kotor u renoviranje i nabavku opreme dispanzera u Risnu izdvojio je 150 hiljada eura, čime je u potpunosti adaptiran prostor od 400 kvadratnih metara.

„Zdravstvena stanica u Risnu pokazni je primjer kako treba da izgleda zdravstveni objekat i u kakvim uslovima ljekari i medicinsko osoblje treba da rade i, što je najvažnije, kakvu njegu i uslugu treba da dobiju pacijenti“, kazao je na otvaranju državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Sekulić, naglasivši da je ova rekonstrukcija potvrda napretka zdravstvenog sistema, nastala domaćinskim zalaganjem Doma zdravlja Kotor i njegovog direktora dr Igora Kumburovića.

U ovoj zdravstvenoj jedinici dnevno se pregleda oko 50 pacijenta, za čije se zdravlje brinu izabrani ljekar za odrasle i dvije medicinske sestre, u ambulanti i patronaži.

Zdravstvena stanica Risan

„Od ruiniranog objekta sa zastarjelom opremom i mobilijarom napravili smo potpuno nov, savremeno opremljen i uređen prostor kojim će se značajno unaprijediti uslovi rada medicinskih timova, kao i pružanja usluga i boravka naših pacijenata. Zdravstvena stanica u Risnu je izuzetno važna karika u našem lancu pružanja usluga i značajan dio Doma zdravlja Kotor, tako da je adaptacija i rekonstrukcija bila jedan od naših strateških ciljeva koji smo uspješno završili“, kazao je dr Igor Kumburović, istaknuvši kako je realizacijom projekta menadžment Dom zdravlja Kotor zaokružio zacrtani plan razvoja, svrstavši ovu ustanovu među najrazvijenije u oblasti primarne zdravstvene zaštite.

Za vrijeme izvođenja radova dispanzer je izmješten na sprat ovog zdravstvenog objekta, u kojem se nalaze i apoteka te stomatološka ordinacija, tako da je osigurano kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite.

Zdravstvena stanica Risan

„Nije dovoljno govoriti kako nešto funkcioniše danas, nego se prisjetiti kako je izgledalo godinama unazad i tek onda ocjenjivati postojeće stanje. Sasvim sigurno da i danas postoje problemi, ali oni su zasigurno manji nego ranije. Rekonstrukcija područne jedinice kotorskog Doma zdravlja  u Risnu značajna je za ovaj dio naše opštine i sve građane Risna. Ovo je samo dio izuzetnih doprinosa Doma zdravlja Kotor na unapređenju zdravstvene zaštite, stoga želim u ime građana Kotora zahvaliti rukovodstvu koje predvodi dr Igor Kumburović što imamo najbolji Dom zdravlja u Crnoj Gori i vjerovatno jedan od rijetkih takvih u cijelom regionu“, kazao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i poručio kako će zdravstvene ustanove u Kotoru i ubuduće imati značajnu podršku Opštine Kotor.

Otvaranju rekonstruisane zdravstvene stanice u Risnu prisustvovali su predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, glavna administratorka Marina Bjelja, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora Jelena Franović te Davor Kumburović, direktor Kliničko-bolničkog centra Kotor.

Najčitanije