24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Roman “Čarobni brijeg” Tomasa Mana na Pjaci od knjige KotorArta

Roman “Čarobni brijeg” Tomasa Mana na Pjaci od knjige KotorArta
Plakat

Filološkinja Jasmina Bajo iz Kotora, predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore, voditeljka je okruglog stola, posvećenog 100-godišnjici objavljivanja knjige “Čarobni brijeg” Tomasa Mana, koji će biti održan večeras (16. jula) od 21.30 sati  u Kreativnom Habu, u sklopu programa Pjace od knjige KotorArta.

Na ovu temu govoriće književna kritičarka Nataša Anđelković,  naučna saradnica Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i Jelena Knežević, docentkinja za oblast njemačke književnosti, Univerziteta Crne Gore.

-“Čarobni brijeg” je jedan od najvećih romana njemačke i svjetske književnosti. Autor ne oslikava samo specifični duh vremena, dekadenciju evropske građanske klase prvih decenija 20. vijeka, već čini i modernistički napor da čitavu jednu tradiciju, i književnu i kulturnu, razobliči upravo putem obrazaca koji stoje u njenoj osnovi. Roman bilježi duh predratne Evrope i bolesti savremenog svijeta, koje su i danas više nego aktuelne: izolaciju, masovne epidemije, nevolje napretka i industrijsko otuđenje. O tome zašto nam je dijaloško sučeljavanje s drugima i sa sobom danas potrebnije nego ikad prije i zašto je karnevalsko izvrtanje i preokretanje ustaljenog poretka nužno za otrežnjenje i saznavanje istine razgovaraćemo na tragu karnevalskog osjećanja svijeta u “Čarobnom brijegu”. Man pokreće pitanja o ljubavi, gubitku, vremenu, o tome što znači biti ostvarena osoba u svijetu i što znači suočiti se sa smrću. Upravo ovaj pojam bolesti i smrti kao neophodnog puta ka znanju, zdravlju i životu čini “Čarobni brijeg” univerzalnim romanom. Univerzalnost ovog romana, između ostalog, svjedoče i neka vrsta poređenja tadašnje atmosfere u Evropi pred početak Velikog rata i danas, kao i poređenje sadašnje svjetske elite i ondašnje elite, gdje se i u jednom i u drugom vremenu povlašćeni susreću upravo u Davosu, stoji u najavi tima književnog programa KotorArta.

/M.D.P./

Najčitanije