24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Roni i snima: Metkovčanin pokrenuo inicijativu digitalizacije olupina u Jadranskom moru

Roni i snima: Metkovčanin pokrenuo inicijativu digitalizacije olupina u Jadranskom moru
Olupina – Foto: Derk Remmers

Metkovčanin Toni Kuran, prije nešto više od godinu dana, pokrenuo je zanimljivu inicijativu digitalizacije olupina u Jadranskom moru nadahnut nadahnut knjigom ‘Potonulo blago Jadrana‘ autora Danijela Frke.

Ovaj svestrani mladić, odlučio je naime, snimiti seriju kratkometražnih dokumentarnih filmova o brodolomima u našem moru,  a do sada je završeno snimanje najvećih olupina na južnom Jadranu, dok će se ovog ljeta snimati na Visu i u Istri. U međuvremenu su dovršeni filmovi o oborenom avionu Junkers Štuka 87 pokraj Žirja te najnoviji o antičkom brodolomu pokraj kampa Šimuni.

Kuran kaže kako je plan dokumentirati većinu olupina koje su navedene u knjizi ‘Potonulo blago Jadrana‘, ali i neke koje nisu poput parobroda Dubrovnik koji je potonuo u Neretvanskom kanalu između Hvara i Pelješca. Ustvrdio je i kako mu je cilj napraviti nešto što do sada nije nitko. Filmovi na YouTube kanalu su na engleskom jeziku s titlovima na hrvatskom, kako bi se ne samo domaćim roniocima, nego i strancima, turistima približila blaga koje naš Jadran skriva te prikazala sva njegova ljepota i raskoš.

Kuranove filmove možete pratititi na njegovom Youtube kanalu, a mi Vam ovom prilikom donosimo najsvježiji uradak.

Najčitanije