17 C
Kotor

Slušaj online radio

Ronilački izlet pretvoren u 38-satnu borbu za život

Ronilački izlet pretvoren u 38-satnu borbu za život
Coast-Guard-rescue-maker-divers-Jul-2024.

Rekreativni ronioci Nathan i Kim Maker započeli su svoj izlet uz obalu Teksasa, očekujući miran jednodnevni ronilački izlet. Međutim, njihov izlet se pretvorio u višednevnu borbu za preživljavanje u moru, piše The Maritime Executive.

Nathan i Kim Maker su bili na ronilačkom izletu kod Matagorde. Nakon što su završili zaron, vraćali su se prema brodu. Tada je došlo do nepredviđene situacije kada je drugi ronilac u grupi izgubio hvat na konopu za spuštanje. Površinski uvjeti su bili teški, s jakom strujom koja je nosila ženu.

Nathan je brzo reagirao i zaplivao za njom, no struja je bila previše jaka i nije se uspio ponovno uhvatiti za konop. Naknadno su se oboje počeli odvajati od grupe.

Brod je postajao sve manji i manji dok potpuno nije nestao iz vidokruga,” rekao je Nathan Maker za Good Morning America.

Posada ronilačkog broda je odmah započela potragu za Nathanom i Kim, a ubrzo je i Obalna straža bila obaviještena o njihovom nestanku. Potraga je postala prioritet, ali more i vremenski uvjeti su otežavali napore za njihovo pronalaženje.

Nathan i Kim su pokušali doplivati do najbliže platforme, ali je bila predaleko. Plutali su bez hrane i svježe vode. Njihove šanse za preživljavanje su se smanjivale kako su sati prolazili.

Avion za potragu Obalne straže je preletio iznad njih. Kim je signalizirala avionu bljeskajući “SOS” Morseovom abecedom sa svojom svjetiljkom. Posada aviona je uočila signal i usmjerila brod za potragu i spašavanje prema njihovoj lokaciji.

Nakon 38 sati plutanja u Zalivu, bez hrane i svježe vode, paru je bila potrebna hitna medicinska pomoć. Nathan je bio na rubu dijabetičke kome, dok je Kim patila od infekcije.

Najčitanije