17 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija pojačava zaštitu nuklearne elektrane Kursk

Rusija pojačava zaštitu nuklearne elektrane Kursk
Кursk

Žestoke borbe traju u ruskoj regiji Kursk kod granice s Ukrajinom. Rusija tvrdi da su ukrajinske diverzantske postrojbe prešle granicu i probile se desetak kilometara u ruski teritorij. Vlasti u regiji Kursk proglasile su izvanredno stanje. Ruska Nacionalna garda pojačala je zaštitu nuklearne elektrane Kursk.

Žestoke borbe u Kursku

Žestoke borbe traju u ruskoj regiji Kursk kod granice s Ukrajinom. Rusija tvrdi da su ukrajinske diverzantske postrojbe prešle granicu i probile se desetak kilometara u ruski teritorij. Vlasti u regiji Kursk proglasile su izvanredno stanje. Sukobi se vode blizu postaje koja je jedino mjesto s kojeg se ruski plin preko Ukrajine transportira u Europu.

Otkako je započela rat u Ukrajini, Rusija se samo nekoliko puta suočila s ovako velikom akcijom na svojem teritoriju.- Kijevski režim izveo je još jednu provokaciju širih razmjera, provodi bezobzirno granatiranje civilnih zgrada i upotrebljava više vrsta oružja, uključujući projektile, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.Rusko ministarstvo obrane jučer je objavilo da je Ukrajina poslala oko 300 ljudi s oklopnim vozilima. Danas ipak malo drukčiji podaci.

– Postrojbe ukrajinske vojske, njih oko tisuću, pokrenule su napad kako bi zauzele dio teritorija u regiji Kursk. Neprijateljski gubici iznose 315 ljudi. Uništena su 54 oklopna vozila, uključujući 7 tenkova, rekao je Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruske vojske.Ali borbe traju i dalje. Za sada sve informacije stižu samo s ruske strane. Ukrajina šuti o diverzantskoj akciji u Rusiji. Glavni stožer oružanih snaga u Kijevu ne želi reći je li poslao svoje vojnike u napad. Ni predsjednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju ne spominje borbu kod Kurska.- Važno je nastaviti uništavati neprijatelja, što naši ratnici i čine, i na tome treba ustrajati jer pridonosi obrani naše zemlje.

Što je više pritisaka na Rusiju, bliži će biti mir. Pravedan mir uz pravednu silu, rekao je Zelenski.Diverzija je pokrenuta kod ruskog grada Sudže, gdje se nalazi veliko plinsko postrojenje. Trenutačno je to jedina točka za tranzit ruskog prirodnog plina preko Ukrajine u Europu. Za sada nema izvještaja o bilo kakvim problemima s plinovodom. A šezdesetak kilometara sjeverno od tog mjesta nuklearna je elektrana Kursk. Ruska nacionalna garda pojačala je sigurnosne mjere u elektrani.

Rusija pojačava zaštitu nuklearne elektrane Kursk dok se borbe približavaju
Ruska Nacionalna garda pojačala je zaštitu nuklearne elektrane Kursk zbog ukrajinskog napredovanja prema ruskom pograničnom području Kurska, a u međuvremenu je u toj regiji uvedeno izvanredno stanje.Dodatne snage također su raspoređene u borbama protiv diverzantskih i izviđačkih trupa u regijama Kursk i Belgorod, objavila je garda.Rečeno je da se operacije provode s ruskim pograničnim trupama i vojskom.Elektrana Kursk ima četiri nuklearna reaktora, a udaljena je nešto više od 60 kilometara od ukrajinske granice.
Ukrajinske trupe potpomognute tenkovima i topništvom u utorak su prešle rusku granicu iz regije Sumi.Prema nepotvrđenim izvješćima, napredovali su do 15 kilometara u smjeru nuklearne elektrane.U ruskoj regiji Kursk na snazi je izvanredno stanje, objavio je u srijedu vršitelj dužnosti guvernera Aleksej Smirnov na Telegramu.Rusko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je u napadima ukrajinskih snaga na regiju Kursk ozlijeđena 31 osoba, uključujući šestero djece.

Najčitanije