17 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski opozicionar u Berlinu: Rat je tragedija za Ukrajinu

Ruski opozicionar u Berlinu: Rat je tragedija za Ukrajinu
Kijev
Foto: Gleb Garanich / Reuters

Ruski opozicionar Ilja Jašin koji je nedavno izašao iz zatvora izrazio je u Berlinu solidarnost sa Ukrajinom. Za rat je kriv ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je Jašin.

“Ovaj rat je tragedija za Ukrajinu”, rekao je Jašin u govoru u sredu uveče dodajući da se linija sukoba širi kroz Rusiju “gde su oni koji kritikuju u zatvoru” i Belorusiju “gde diktator Aleksandar Lukašenko tlači svoj narod”.

Jašin je pozvao na oslobađanje političkih zatvorenika u Belorusiji poput opozicione aktivistkinje Marije Kolesnjikove, ruskih političkih zatvorenika i zarobljenih Ukrajinaca u Rusiji.

Jašin je kao jedan od osmoro ruskih političkih zatvorenika prošle nedelje razmenjen i preko Turske je došao u Nemačku.

U najvećem takvom poduhvatu posle Hladnog rata Rusija, SAD i Nemačka razmenile su 26 zatvorenika. Rusija je dobila nazad Vadima Krasikova, ubicu svoje tajne službe, kojeg je sud u Nemačkoj osudio na doživotni zatvor.

Krasikov je u Berlinu 2019. ubio jednog Čečena iz Gruzije u egzilu.

Ukrajini je potrebna svaka pomoć, a to bi bila i podrška ruskoj opoziciji, rekao je Jašin.

Istakao je da se nada Rusiji u kojoj ljudi mogu da žive slobodno i bezbedno i koja ne ugrožava susedne zemlje. Publika, uglavnom mlada, se pridružila njegovom poviku: “Rusija će biti slobodna!”

Jašin je poznat mlađi predstavnik liberalne ruske opozicije i više godina je bio lokalni političar u Moskvi. Pre dve godine je osuđen na osam i po godina zatvora jer je javno govorio o masakru koji je ruska vojska napravila u Buči, predgrađu Kijeva.

“Za dve godine u zatvoru dobio sam oko 30.000 pisama i razglednica”, rekao je Jašin. “Kada sam ih čitao, osećao sam se slobodnim.” Odgovorio je na oko 10.000 pisama, “dok mi na prstima nisu izašli plikovi od pisanja”.

Izvor:dpa

Najčitanije