26.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sa “Vjevericom” prvi put na Sjevernom Velebitu

Od “Premužićeve staze”, Rožanskih kukova, Malog Rajinca i Krasnog do špilje Vrlovke u Kamanju i “Munjare” na rijeci Kupi, planinari iz Crne Gore uživali su u druženju sa prijateljima iz Hrvatske

Ljepota panorama sa krševitih vidikovaca Sjevernog Velebita sada je zapisana i u dnevnike članova Planinarskog kluba „Vjeverica“ iz Kotora, a doživljaji sa izleta od 31. maja do 4. juna ostaće urezani u njihova srca prije svega po druženju sa prijateljima iz Planinarskog društva „Vrlovka“ iz Kamanja, koji su im bili izuzetno gostoprimljivi domaćini.

Smještaj u Šumarskoj kući i Muzejskoj kući pored Muzeja Velebita u centru Krasnog u okviru Nacionalnog parka, organizovao im je Nedeljko Tišler, a vodič kroz velebitske staze im je bio njegov prijatelj Krunoslav Mlačak, predsjednik PD „Vrlovka“, koji je zablistao i kao odličan „roštiljdžija“ tokom večernjih druženja uz muziku i pjesmu. Mlačak je na kraju gostima otvorio i vrata svoga doma u Kamanju, gdje su prespavali noć pred povratak u Crnu Goru, što su ovi shvatili kao iskren prijateljski gest, kakav se može doživjeti samo među ljudima otvorenog srca- ljubiteljima prirode i druženja na planinarskim stazama.

PK Vjeverica na Velebitu

-Najprije su se stvorila poznanstva, koja su zatim prerasla u prijateljstva između dva planinarska kluba, što je rezultiralo gostovanjem grupe iz Boke Kotorske na Velebitu i u Kamanju. Bilo je fenomenalno, jako smo zadovoljni, sretni, veseli, oduševljeni smo našim druženjem svake večeri. Imali smo lijepe ture, nije nam smetalo ni to što smo posljednjeg dana pokisli žestoko. Uživali smo u bubnjarskoj radionici Branka Trajkovog- Traka, posjetili smo špilju Vrlovku u Kamanju, s mosta na rijeci Kupi gledali „Munjaru“- elektranu Nikole Tesle iz 1905. godine u Ozlju, pjevali, družili se, smijali. Raduje nas mogućnost uzvratne posjete, gdje bi planinari „Vjeverice“ bili naši domaćini, poručili su Mlačak i Tišler za Boka News.

Grupa od 12-oro planinara i planinarki iz Herceg Novog, Tivta, Risna, Prčanja i Kotora su iz Boke Kotorske krenuli sopstvenim prevozom po jakom pljusku. Lijepo i toplo vrijeme, pomalo oblačno, ali suvo, pratilo ih je tokom hoda do vrha Mali Rajinac, 1699 mnv i većim dijelom na Premužićevoj stazi, gdje su pri kraju ture osjetili ćudi planinske iznenadne kiše, trčeći kroz vlažnu šumu, preskačući nabujale potoke, mokri do gole kože pri silasku ka Planinarskoj kući Alan.

Najljepša planinarska staza u Hrvatskoj – Premužićeva staza u NP Sjeverni Velebit, izgrađena od 1930. do 1933. godine, prolazi kroz najatraktivniji dio Velebita, Rožanske kukove. Ukupna dužina staze je 57 kilometara, a “Vjeverice” su obišle predivni dio dužine oko 16 kilometara (oko 9 sati hoda), od parkinga ispod Planinarskog doma Zavižan do planinarske kuće Alan. Staza je dobila naziv po inženjeru koji ju je osmislio, Ante Premužiću, neimaru koji je ovim svojim djelom zadužio generacije budućih planinara.

PK Vjeverica na Velebitu

U kratkim “izletima” sa staze učesnici ture su oprobali svoje penjačke vještine usponom na krševiti vrh Gromovača (1675 mnv), a zatim, nakon obilaska popularne Rosijeve kolibe, i na kameni masiv Crikvena (1641 mnv). Odatle su se sa južne strane preko 60-ak isklesanih kamenih stuba spustili kroz uski klanac, a zatim laganim hodom kroz drevne šume, prošarane beskrajnim pašnjacima sa brojnim vrtačama, sišli po kiši do Planinarske kuće Alan, gdje ih je čekao organizovani prevoz.

Na stazama su usput uživali i u ljepoti cvijeća, prepoznajući đurđevak, encijan, zvončiće, runolist, majčinu dušicu, žalfiju, a uz uputstva sa info-tabli naučili razliku između jele i smrče. U stijenju izbrazdanom vodotokovima prepoznavali su figure iz sopstvene mašte, nalazeći sličnosti sa surovim kršom na Orjenu, Krivošijama…

Veče po dolasku u Krasno uživali su u druženju sa hrvatskim muzičarem i producentom Brankom Trajkovim- Trakom iz grupe „Zabranjeno pušenje“, koji im je održao muzičko-terapijsku bubnjarsku radionicu. Svaki učesnik imao je svoje „djembe“ na kome je odradio ritmičke udaračke vježbe, po metodologiji koju je osmislio Trak. Uslijedilo je druženje na verandi uz roštilj koji je pripremio Krunoslav Mlačak. Na večeri su im se pridruži i drugi članovi PD Vrlovka (Ana i Marjan) kao i Trak.

Muzej Velebita

U centru Krasnog imali su priliku da posjete Muzej Velebita, gdje su uživajli u multimedijalnoj prezentaciji prirodnih ljepota ovog Nacionalnog parka Republike Hrvatske.

Kroz  špilju Vrlovku u Kamanju, koja je zaštićeno prirodno dobro Republike Hrvatske, sproveo ih je vrsni vodič Josip Šut. Špilja je otvorena samo tokom maja i juna, kada su šišmiši, njeni stanovnici u fazi mirovanja, prije izlijeganja mladih, te su gosti iz Crne Gore imali sreću da je posjete baš u tom terminu. U domu Kruna Mlačka ponovo su se družili sa članovima PD Vrlovka, uz pjesmu, šalu i dobro jelo.

Članovi i članice PK “Vjeverica” poklonili su prijateljima iz “Vrlovke” dvije knjige o planinarskim stazama Crne Gore i Primorja, u izdanju Planinarskog saveza Crne Gore i, naravno, pršut, sir, vino i prigodne suvenire.

/M.D.P./

Najčitanije