30 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD: Još se čeka odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre

Washington – SAD – Foto Boka News

Čekamo odgovor Hamasa preko katarskih posrednika, rekao je Sullivan, dodavši da će direktor CIA-e Bill Burns biti u Dohi na konzultacijama s katarskim posrednicima o prijedlogu za prekid vatre u Gazi.

Katar, koji je posrednik između Izraela i Hamasa vezano za Gazu, priopćio je da je Hamasu prenio izraelski prijedlog koji odražava prijedlog predsjednika Bidena u tri faze, te da je sada dokument mnogo bliže stajalištima obiju strana.

Glasnogovornik Hamasa koji u Gazi na vlasti od 2007. ponovio je da ne može pristati ni na kakav sporazum ne obveže li se Izrael jasno na trajno primirje i potpuno povlačenje iz Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se se suočava s dubokim političkim podjelama zbog prijedloga SAD-a, ponovio je također da trajnog mira neće biti ne bude li Hamas iskorijenjen.

U izraelskim napadima na Gazu poginulo je više od 36 hiljada ljudi, prema podacima lokalnoga ministarstva zdravstva, vlada glad, većina enklave sravnjena je sa zemljom i iznesene su tvrdnje o genocidu koje Izrael odbacuje.

Nakon izraelskog napada, 7. oktobra slijedio je napad Hamasa na Izrael u kojemu je poginulo 1200 i zarobljeno 250 osoba, prema izraelskim podacima.

Najčitanije