17 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD novo žarište Covida-19: dnevno broj zaraženih raste za nekoliko hiljada

SAD

U svijetu je koronavirusom zaraženo gotovo pola milijuna ljudi. Sjedinjene Američke Države novo su veliko žarište, a dobra je vijest da je broj zaraženih u Italiji četvrti dan u padu.

Jedan po jedan stanovnik jednog Doma za starije u američkoj saveznoj državi New Jersey evakuira se na novu lokaciju. Sumnja se da je svih 94 korisnika doma zaraženo Covidom-19.

S više od 70.000 zaraženih koronavirusom i 1050 već podleglih zarazi, SAD postaje novo svjetsko žarište pandemije Covidom-19. No, posljedice će, strahuje se, biti znatno teže nego u Italiji.

Broj zaraženih dnevno raste za nekoliko tisuća, a američki liječnici koji žele ostati anonimni, tvrde kako nemaju dovoljno kreveta, respiratora te najosnovnije opreme. Nakon New Yorka, novo je žarište američka savezna država Lousiana i New Orleans.

– Guverner je naznačio da smo na putu da budemo kao Italija. I za to se trebamo pripremiti. Sigurno su mjere koje smo uveli vrlo stroge. Guverner i gradonačelnik bili su vrlo jasni o ostajanju kod kuće kako bi spasili živote, rekla je voditeljica Zdravstvenog centra Louisiane Rebekah Gee.

Američki senat izglasao je povijesni paket pomoći vrijedan dva bilijuna dolara koji bi trebao pomoći Amerikancima i američkom gospodarstvu posrnulom pod teretom pandemije koronavirusa. On uključuje gotovinske isplate od 1200 dolara većini odraslih te po 500 dolara za svako dijete.

– S ponosom objavljujem da niti jedan senator nije glasao protiv ovog zakona spasa od dva bilijuna dolara kako bi se spasili Amerikanci, mala poduzeća, veća poduzeća i osigurala znatna financijska sredstva za zdravstvene radnike, znanstvenike i liječnike i ostale koji su pokušavajući riješiti ovu pandemiju, izjavio je vođa senatske većine Mitch McConnell.

U zemlji u kojoj su razmjeri pandemije Covida-19 najgori na svijetu – Italiji, broj novozaraženih u padu je četvrti dan zaredom. No, strahuje se da će se sa sjevera i pokrajine Lombardije, žarište epidemije sada preseliti na jug države, ne bude li se stanovništvo pridržavalo strogih mjera karantene.

U Španjolskoj broj je mrtvih prerastao onaj u Kini, zemlji iz koje se epidemija koronavirusa proširila svijetom. Parlament je produžio mjere pune karantene za cijelu državu do 11. aprila.

Francuski je predsjednik Emmanuel Macron mobilizirao vojsku za pomoć stanovnicima i hitnim službama u borbi protiv koronavirusa.

Najčitanije