19 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD upozorio izraelsku vladu: Otvorite put humanitarnoj pomoći ili će neka vojna pomoć biti prekinuta

SAD upozorio izraelsku vladu: Otvorite put humanitarnoj pomoći ili će neka vojna pomoć biti prekinuta
Gaza – foto AA

Administracija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poslala je pismo Izraelu u kojem se navodi da bi se situacija trebala poboljšati tako što će se dozvoliti ulazak humanitarne pomoći u Gazu, inače bi dio američke vojne pomoći Izraelu mogao biti zaustavljen, prenosi Anadolu.

Prema vijestima medijske kuće CNN, američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin zatražili su da izraelska vlada otvori put pomoći u hrani Gazi u zajedničkom pismu koje su poslali izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru.

U pismu od 13. oktobra konstatovano je da se vanredna humanitarna situacija u Gazi postepeno pogoršava i da se humanitarna pomoć Gazi ne smije spriječiti.

Američki ministri naglasili su da bi humanitarnoj pomoći trebalo omogućiti ulazak u Gazu u roku od 30 dana i na taj način poboljšati humanitarnu situaciju u regiji, u suprotnom bi trebalo utvrditi da ova situacija krši relevantne američke zakone, u skladu s memorandumom koji je objavio američki predsjednik Joe Biden u februaru.

U skladu sa članom 620 I američkog Zakona o inozemnoj pomoći, američka administracija može obustaviti pomoć u oružju zemljama koje sprječavaju ulazak humanitarne pomoći, posebno hrane i lijekova, u regije u kojima postoji humanitarna kriza.

Blinken i Austin su se u pismu Izraelu pozvali na ovaj zakon i Bidenov memorandum.

“Pišemo vam kako bismo izrazili duboku zabrinutost američke administracije zbog postepenog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi i zatražili od vaše vlade da hitno preduzme održive korake za ispravljanje ove situacije u toku ovog mjeseca“, naveli su u pismu.

Ukazujući na znakove da Izrael namjerno blokira kamione koji su prevoze hranu u Gazu, Blinken i Austin su zatražili da se 350 kamiona omogući da dnevno odvoze hranu u Gazu.

U pismu je također istaknuto da Izrael ne bi trebao provoditi politiku kao što je prisilna migracija sa sjevera na jug Gaze.

Najčitanije