24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Samo čista morska voda može biti lijek

Institut Igalo Ljilja Nikezić
Institut Igalo Ljilja Nikezić

Poznato je da morska voda pruža kompleksan i blagotvoran učinak na organizam čovjeka. Talasoterapija odnosno  korišćenje morske vode i morskih elemenata u Institutu «Dr Simo Milošević» koristi se sedam decenija kao efikasan način za uklanjanje i sprečavanje raznih zdravstvenih tegoba , kao vid terapije koji ima masovnu primjenu.Pri tome se u raznim postupcima koristi morska voda i morski aerosol koji sadrži razne supstance koje se nalaze u moru.

“Kao ljekoviti faktor može se  upotrijebiti samo ako je čista, odnosno nezagađena”, ističe  dr sci. Ljubomir Radojičić koji je shvatajući važnost očuvanja čistoće mora,uz saglasnost JP za upravljanje morskim dobrom Budva ,prije četvrt vijeka –  u junu 1995 godine inicirao  ispitivanje kvaliteta morske vode na  18 plaža u hercegnovskoj opštini.

Analize su rađene tri puta mjesečno u bakterološkoj laboratoriji Instituta “Dr Simo Milošević” pod rukovodstvom Više laborantkinje  Vide Lepetić.

Poslije dvije godine ovaj posao preuzeo je Institut za Biologiju mora –Kotor, realizujući projekat u svim opštinama Crnogorskog primorja. Praćenje kvaliteta morske vode od 2010. godine realizuje se u skladu sa Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji voda  i sa ostalim nacionalnim i međunarodnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, voda i mora. Program je   usklađen i sa osnovnim zahtjevima Direktive EU  o kvalitetu voda za kupanje i rekreaciji i Međunarodnim programom Plava zastavica.

More – Boka Kotorska – foto S.Kosić

Dr Radojičić ističe da je, zahvaljujući tadašnjem direktoru Instituta Miloradu Batu Đurovići nabavljena oprema za ispitivanje morske vode, a sav posao obavljan je volonterski.  “Kao bivši diplomata u jednoj uređenoj zemlji kakva je Norveška , Đurović je znao da cijeni ovu akciju i koji je za razliku  od ostalih , veliki značaj pridavao rešavanju ekoloških problema koji su već tada ugrožavali osnovnu djelatnost Instituta”, navodi dr Radojičić.

Danas je ljekovito blato na kome Institut Igalo zasniva njegovu osnovnu djelatnost u posebnoj opasnosti, jer kanalizacioni kolektor za koji je, zajedno sa fabrikom za opreradu otpadnih voda ,  izdvojeno blizu 30 miliona eura nije “obuhvatio” Igalo I Njivice. Sve otpadne vode sa tog područja slivaju se u Topljanski zaliv gdje se, na ušću rijeke Sutorine stvara peloid –ljekovito blato.

Da bi se opasnost po zdravlje korisnika talasoterapije svela na što manju mjeru potrebno je evidentirati i kontrolisati potencijalne zagađivače na širem prostoru obalne linije.

Meljine – Boka Kotorska – foto Boka News

Jedna od kontrolnih tačaka  u hercegnovskom akvatoriju trebalo bi da bude i u blizini glavnog kanalizacionog ispusta u more na oko kilometer od Plavog mosta u Meljinama. Tim prije jer je tu izgrađen luksuzni kompleks Lazure Marina & Hotel, u neposrednoj blizini je i Opšta Bolnica Meljine, a u planu je izgradnj , takođe luksuznog hotelskog kompleksa na  Zmijicama. I na drugoj strani Zaliva, na Luštici , planeri predviđaju turističke sadržaje.

Najčitanije