25 C
Kotor

Slušaj online radio

Sea Zero: Revolucionarni kruzer bez emisija u pogonu do 2030.

Sea Zero: Revolucionarni kruzer bez emisija u pogonu do 2030.
Sea zero – Foto: Vard/Offshore Energy

Norveška tvrtka za obalna krstarenja, Hurtigruten, predstavila je nove planove i ažurirane prikaze svog projekta Sea Zero – broda bez emisija, čija je premijera zakazana za 2030. godinu.

Uz pomoć velikih baterija, jedara i drugih inovativnih rješenja, ovaj brod će moći ploviti bez emisija tijekom uobičajenih operacija, dok će se potrošnja energije smanjiti za 40-50%. Hurtigruten je prvi put najavio Sea Zero projekt u listopadu 2022., a prve prikaze broda objavio je na ljeto 2023, piše The Offshore Energy.

Razvoj ovog koncepta odvija se u suradnji s partnerima iz norveške pomorske industrije, a brod je dizajniran u gradu Ålesundu, uz podršku tvrtke Vard. Ovaj projekt dio je Hurtigrutenove šire inicijative za održiva putovanja, koja uključuje smanjenje prehrambenog otpada i nadogradnju flote s hibridnim tehnologijama, čime će se emisije CO2 smanjiti za 25%, a emisije dušikovih oksida (NOx) za 80%.

Prema riječima direktorice tvrtke, Hedde Felin, cilj je imati brod bez emisija u pogonu do 2030. godine. Ključni elementi projekta uključuju jedra, koja bi mogla smanjiti potrošnju energije za oko 10%, te solarne panele, koji bi pridonijeli dodatnim uštedama energije od 2-3%. Planirane su i inovacije poput rotirajućih propelera, sustava zračnog podmazivanja trupa i naprednog upravljanja energijom.

Brodske kabine bit će opremljene pametnim sustavima koji omogućuju gostima upravljanje vlastitom potrošnjom energije putem aplikacije, čime će se povećati svijest o održivosti. Hurtigruten već testira ove senzore, a uskoro će provesti i testiranja s gostima na brodu.

Najčitanije