24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Šehović zanemario konkurs, pa slabijeg kandidata postavio za v.d. direktora?

Tivat - Photo Anton Marković
Tivat – Photo Anton Marković

Tivćanka dr Jelena Perunović-Samardžić preduzeće sva pravna sredstva da se poništi odluka ministra prosvjete dr Damira Šehovića (SD) o imenovanju vršioca dužnosti direktora JPU „Bambi“ iz Tivta jer smatra de je Šehović tom odlukom diskriminisao i povrijedio njena osnovna ljudska prava.

Ona je Šehoviću uputila i otvoreno pismo, tražeći od ministra prosvjete da jasno navede koje su to prednosti druge kandidatkinje na konkursu za izbor direktora tivatskog vrtića, a na kojem kandidatura Perunović-Samardžić, doktorke pedagoških nauka, nije prošla. Sa druge strane, Šehović koji po raspisanom konkursu zvanično nije izvršio izbor, njenu protivkandidatkinju Katarinu Hercegovac, specijalistu predškolskog vaspitanja, naknadno je imenovao za vršioca dužnosti direktora.

„Svim raspolozivim pravnim sredstima učiniću sve što mogu  da se ova nezakonita odluka poništi jer  je više je nego smiješna i vrijeđa zdrav razum, a čitav postupak Ministarstva prosvjete i ministra Šehovića je diskriminatorski u odnosu na mene što se jasno vidi iz donijete odluke”- kazala nam je dr Jelena Perunović-Samardžić.

Upravni odbor JPU “Bambi” Tivat raspisao je 29.novembra prošle godine konkurs za izbor direktora te ustanove, a na koji su se prijavile Perunović-Samardžić, predagoginja u tvatskom dječjem vrtiću, i Katarina Hercegovac, vaspitačica u toj JPU. Posebna ispitna komisija koju je formirao ministar Šehović analizirala je programe rada koje su prilošle obje kandidatkinje i sa njima napravila intervuje, nakon čega je ministar 10.januara  donio odluku da se po konkursu za izbor novog direktora tivatskog vrtića “ne vrši izbor”. Nakon toga, Šehović je svojom odlukom za v. d. direktoricu postavio Katarinu Hercegovac, na što se Perunović-Samardžić žalila smatrajući da je takav postupak ministra prosvjete diskriminatorski prema njoj i da predstavlja zloupotrebu službenog položaja.

Zanimljivo je da u Odluci od 10.januara da se po konkursu iz novembra prošle godine “ne vrši izbor” između dvije kandidatkinje za novu direktoricu tivatskog vrtića, a koju potpisuje Šehović, naširoko analizira Program rada JPU “Bambi” kojeg je predložila Perunović-Samardžić, dok se ni riječju ne pominje Program rada njene protivkandidatkinje. Komisija koja je razmatrala dokumentaciju i razgovarala sa obje kandidatkinje, konstatovala je da je Program razvoja ustanove sa kojim je konkurisala Perunović-Samardžić “pripremljen sveobuhvatno, ali je neophodno napraviti koncizniji pregled čijom bi se realizacijom doprinijelo razvoju ustanove”. Istovremeno, nema ni riječi o Programu razvoja koji je predložila Hercegovac koju je Šehović na kraju postavio za v.d. direktoricu.

Perunović-Samardžić je ogorčena ovakvim postupkom Komisije i ministra prosvjete i smatra da su oni paušalno proučili njen Program i dokumentaciju koju je priložila te da ono što su naveli u obrazloženju odluke da se “ne vrši izbor” po konkursu, neistina iza koje stoje i politički motivi.

“Moj Program razvoja ustanove napisan je na osnovu 19-to godišnjeg rada u predškolskim ustanovama, kao diplomiranog pedagoga, maguistra pedagoških nauka i doktora pedagoških nauka i na osnovu mojih naučih istraživanja koje sam sprovodila i sprovodim kao naučni radnik. Ponosna sam jer sam jedan od autora Programa za područja aktivnosti u predškolskom vaspitanju i obrazovanju (od 3 do 7 godina) na kojim se zasniva rad svih koji rade u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, ponosna sam što sam jedan od prvih nosilaca viših zvanja koje dodjeljuje Ministarstvo na čijem ste Vi čelu, tako da ostaje potpuno nerazumljivo kako je Komisja na čelu sa Vama mogla da donese ovakvu odluku”- navela je Perunović-Samardžić u otvorenom pismu ministru prosvjete. Ona tvrdi da je ono što piše o njenom Programu razvija u obrazloženju Odluke, “brutalna neistina kojom se pokušava narušiti moja stručnost i nekako pronaći “razlog” da ne budem izavbrana za direktora JPU”.

JU Bambi Tivat

Perunović-Samardžić koja ima impresivan CV, autorka je više naučnih radova i priručnika i jedini je učesnik iz Crne Gore na više visokih međunardonih stručnih skupova o predškolksom obrazovanju i vaspitanju, smatra da je ako je bila “politički nepodobna za funkciju direktora JPU “Bambi” to trebalo i navesti u pomenutoj odluci, a na osnovu Vašeg diskrecionog prava kao ministra”.

“Nikada međutim, neću pristati da se  u ovako važnoj odluci koja se odnosi na mene, a koju Vi potopisujete, navode neistine koje mogu bitno uticati na moj profesionalni ugled, a imajući u vidu sve ove godine koje sam provela u predškolskim ustanovama Crne Gore i imajući u vidu moju akademsku titulu koju sam stekla legalno na osnovu dugogodišnjeg rada u struci”- navodi Perunović-Samardžić u pismu Šehoviću, dodajući da joj je on jedino konkretno “zamjeriti” to što ona nije članica Socijaldemokrata čiji je Šehović jedan od vodećih funkcionera.

Ne mogu o mojoj stručnosti suditi SD vodoinstalateri i vatrogasci

“Mogu da razumijem potrebu lokalnih političara, bez obzira na njihov stepen obrazovanja i stručnost; vatrogasci, vodoinstalateri, viši sportski treneri… da o meni povodom ovog postupka iznose političke sudove – mislim na OO SD Tivat, ali smatram da je bilo pošteno i fer da se to navede kao razlog u obrazloženju Vaše odluke, jer je upravo to bio jedini razlog za ovu nezakonitu odluku”- navela je Perunović-Samardžić u otvorenom pismu Šehoviću podsjećajući ga da se “istinska demokratija po doktrini upravo socijaldemokratije, zasniva na slobodi građanina i na poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda”. Ona je još jednom pozvala Šehovića da “jasno i istinito navede koje su to prednosti druge kandidatkinje u odnosu na mene” i konstatovala da je ovakav postupak ministra prosvjete čista diskriminacija i svjesno kršenje njenih elementarnih prava.

Ministarstvo prosvjete: Sve je po zakonu

“Ministar Šehović donio je odluku da ne vrši izbor na konkursu, na šta po zakonu svakako ima pravo. Kad se ne izvrši izbor, imenuje se vršilac dužnosti na najduže 6 mjeseci, u okviru kojih Konkurs mora biti ponovo raspisan. Da li je postojala namjera da se neki od dva prijavljena kandidata diskriminiše, dovoljno govori činjenica da ni jedan od nih nije izabran za direktora u punom mandatu. No, procjena na osnovu dostavljene dokumentacije i usmenog intervjua je bila da gospođa Hercegovac može sasvim kvalitetno obavljati tu dužnost u periodu do izbora direktora”- rečeno nam je u Ministarstvu prosvjete.

Iz tog resora nisu konkretno odgovorili zašto se u Odluci o “ne vršenju izbora” po konkursu navodi samo obrazloženje u odnosu na kandidatkinju Perunović-Samardžić, ali ni riječ o kandidatkinji Hercegovac, kako se konkurs može pravosnažno završiti “ne vršenjem izbora” ako obje kandidatkinje ispunjavaju tražene formalno.pravne preduslove, te zašto, ako je ministar već odlučio da između Perunović-Samaržić i Hercegovac ne bira novu direktorku tivatskog vrtića, ovu drugu naknadno  postavlja za v.d. direktora.

Inače, prema nezvaničnim informacijama, mjesto direktora JPU “Bambi” Tivat je nakon odlaska dugogodišnje direktorke Jasne Vujović u penziju, po koalicionom dogovoru DPS-SD-HGI, rezervisano za kadar Socijaldemokrata.

Izvor:S.L

Najčitanije