17 C
Kotor

Slušaj online radio

Sinoć u Sloveniji: Registrovani udari stotina munja, uništeni brojni krovovi, rušila se stabla

Sinoć u Sloveniji: Registrovani udari stotina munja, uništeni brojni krovovi, rušila se stabla
Nevrijeme

Nevrijeme s jakim vjetrom i obilnom kišom koje je sinoć zahvatilo Sloveniju izazvalo je najviše problema na području Ljubljane, Maribora i Slovenj Gradca, javlja Anadolu.

Najviše problema nevrijeme je izazvalo na području Ljubljane gdje je udarilo više stotina munja. Večeras se ponovno predviđa nevrijeme, u noći će se atmosfera smiriti.

Naime, Agencija za okoliš Slovenije evidentirala je stotine udara munja.

Vatrogasci iz ukupno 76 vatrogasnih postrojbi te Zavod za elektroprivredu, komunalne djelatnosti i javnu rasvjetu imali su dosta posla.

Poplavljeno je nekoliko podruma, vjetar je otkrivao krovove i rušio stabla i stubove.

Nevrijeme u srednjoj i sjevernoj Sloveniji bilo je popraćeno jakim pljuskovima i jakim udarima vjetra. Najjači pljusak izmjeren je u Jelendolu u trajanju od 30 minuta, gdje je palo 27 milimetara kiše.

Najjači udar vjetra izmjeren je na hidrološkoj stanici Brinje u Ljubljani od Agencije za okoliš Republike Slovenije (ARSO), i to 80 kilometara na sat.

Jak vjetar srušio je velik broj stabala od kojih su neka pala na parkirana vozila, objekte i saobraćajnice, naslonila se i oštetila telekomunikacijske i elektrodistribucijske vodove, a bez struje je ostalo oko 1.300 kupaca na području općine Podvelka.

Vjetar je srušio i stubove telekomunikacijske i javne rasvjete te oštetio pojedine krovove zgrada. Meteorska voda poplavila je i ugrozila manji broj objekata, te poplavila pojedine saobraćajnice.

Grada je bilo u Radlju ob Dravi i Kotlju. Među stotinama gromova, tri su pogodila zgrade, u jednom slučaju oštetivši dimnjak i dio krova oko njega. Intervenirano je u na ukupno 59 događaja, od čega 29 na području Ljubljane, 11 na području Maribora, devet na području Slovenj Gradca, pet na području Ptuja, dva na području Celja, intervenirali su i na području Nove Gorice, Trbovelja i Brežica.

Danas će u Sloveniji biti sunčano, a poslijepodne i navečer u unutrašnjosti će biti mjestimice pljuskovi i grmljavina. U noći će se atmosfera smiriti.

Najčitanije